İstanbul Esenyurt’ta ilk kez ulusal düzeyde düzenlenen kadın çalıştayının açılışı gerçekleşti. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, "Bu çalıştayın hem Esenyurtlu hem de Türkiye’deki kadınlarımıza büyük katkı sunacağını düşünüyorum" dedi. Prof. Dr. Fatmagül Berktay ise, "Sadece kent sakini olmak değil kentin sahibi olmak... Bunu başarabilirsek eğer, hepimiz için çok büyük bir kazanım olur" ifadelerini kullandı.

‘Dirençli kadınlar’ çalıştayı başladı: Amacımız kent sakini olmak değil kentin sahibi olmak

HABER MERKEZİ

İstanbul Esenyurt’ta ilk kez ulusal düzeyde düzenlenen kadın çalıştayının açılışı gerçekleşti.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Fatmagül Berktay’ın başkanlık ettiği çalıştayda fırsat eşitliği ve kadınların kent içindeki rolünün artırılması yönünde çalışmalar yapılacak.

Dokuz oturumdan oluşan çalıştayda; “Kentsel Yoksulluğa Karşı Dirençli Kentler İnşa Etmek”, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dirençli Kentler İnşa Etmek”, “Göç Yönetiminde Dirençli Kentler ve Dirençli Kadınlar Oluşturma”, “Kadın İstihdamının ve Emeğinin Karşılaştığı Sorunlar ve Kooperatifçilik”, “Mahalleden Kente Yerel Katılım Bağlamında Kadınlar” gibi başlıkların olduğu konuların masaya yatırılarak kadınların yaşadığı sorunlara çözüm önerileri sunulacak.

Şehit Erol Olçok Kültür Merkezi’nde yapılan çalıştaya; Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Halis Şimşek, kadın sivil toplum uzmanları, kadın akademisyenler, kadın araştırmacılar, kadın muhtarlar, kadın belediye meclis üyeleri ve kadın aktivistler katıldı.

Kentin her alanından kadınların çalıştaya katıldığını vurgulayan Başkan Bozkurt “Bu çalıştayın hem Esenyurtlu hem de Türkiye’deki kadınlarımıza büyük katkı sunacağını düşünüyorum” dedi.

direncli-kadinlar-calistayi-basladi-amacimiz-kent-sakini-olmak-degil-kentin-sahibi-olmak-988096-1.

Bir belediyenin kadınlarla ilgili ilk defa böyle bir çalıştay gerçekleştirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Fatmagül Berktay ise şöyle konuştu: "Sloganı ‘Dirençli Kentler Dirençli Kadınlar’ olan bu çalıştayda özel olarak kadınların güçlendirilmesi için çaba harcanıyor ve bu çok değerli. Kent hakkını kadınların talep etmesi çok önemli. Çünkü kadınlar kentin kamusal alanında, genelde dışlanan bir kesim. Eve ait, aileye ait, özel alana ait sayılırlar ama kentin kamusal mekanına çıkmak önemli bir özgürlük olanağıdır. İnsanın kendisini bulmasının, başkalarıyla kaynaşmasının ve dayanışmasının imkânını sunar. O yüzden bu çok önemli bir çalışma. Benim gördüğüm, bu çalıştayda akademisyenler var ama aynı zamanda belediye çalışanları var, mahalleden ve sahadan gelen birçok kadın arkadaşımız var. Onların kendileri hakkında, kendi talepleri, kendi arzuları hakkında anlatacakları şeyler çok değerli. Hakikaten kenti, kendimizin kılmak yani sadece kent sakini olmak değil kentin sahibi olmak... Bunu başarabilirsek eğer, hepimiz için çok büyük bir kazanım olur.”

direncli-kadinlar-calistayi-basladi-amacimiz-kent-sakini-olmak-degil-kentin-sahibi-olmak-988097-1.

Yapılan çalıştayın raporu, çözüm önerileriyle birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kamuoyuna sunulacak.