Bursa’da yapımına başlanan flotasyon tesisine karşı mücadele sürerken aynı bölgede iki ayrı maden projesi daha olduğu ortaya çıktı. 3 bakanlığa soru önergesi veren CHP Bursa Milletvekili Kayışoğlu “Yenişehir Ovası ve İznik Gölü gözden çıkarılmış” dedi

Direnen halkı madenciler kuşatmış!

GÖKAY BAŞCAN

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde yapımına başlanan flotasyon (cevher zenginleştirme) tesisine karşı köylülerin direnişi sürerken aynı bölgede iki ayrı maden projesi daha olduğu ortaya çıktı. Tamamı tarım ve deprem bölgelerinde bulunan projelere yurttaşlar tepkili.

Kirazlıyayla köyünde kurşun- çinko madenciliği yapan Meyra Madencilik adlı şirket yurttaşların tüm itirazına rağmen flotasyon tesisinin yapımına başladı. Yine aynı bölgede iki maden projesi daha olduğu öğrenilen Ergüden Madencilik adlı şirketin 2017 yılında sondaj faaliyeti yapmak için ruhsat aldığı, yine çok yakın bir bölgede geçen Mart ayında çinko, kurşun, bakır ocağı projesi için ÇED süreci başlattığı öğrenildi. Tamamı tarım arazisi olan ve 1. derece deprem bölgesinde bulunan arazilerde toplamda 3 maden projesi ve bir flotasyon tesisi projesi bulunuyor.

Ergüden Madencilik, Yenişehir köyü sınırları içerisinde planladığı sondaj arama faaliyeti için 2017’nin Ağustos ayında ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bin 239 hektarlık alanda bulunan projenin bedeli 250 bin TL olarak belirtildi. Tamamı tarım arazisi olan sondajın yapılacağı bölge Kirazlıyayla mahallesine 810 metre, İznik Gölü’ne ise 3 bin 800 metre uzaklıkta bulunuyor.

Yine Ergüden Madencilik tarafından Bursa’nın İznik ilçesi, Aydınlar mahallesinde yapılması planlanan çinko, kurşun, bakır maden ocağı proje alanı Kirazlıyayla Köyü’ne bin 300 metre, Aydınlar Mahallesi’ne 550 metre, İznik Gölü’ne ise sadece 2 bin 100 metre uzaklıkta. Geçen mart ayında ÇED süreci başlatılan bin 893 hektarlık alanda yapılması planlanan projenin bedeli 610 bin TL. Ergüden Madencilik 2019 yılında yine ÇED süreci başlatmış halkın tepkileri üzerine projeyi geri çekmişti.

YENİŞEHİR OVASI VE İZNİK GÖLÜ GÖZDEN ÇIKARILMIŞ

Yenişehir Ovası’nın ve İznik Gölü’nün madencilik şirketlerinin rantı uğruna feda edildiğini ve gözden çıkarıldığını belirten CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Yenişehir Kirazlıyayla’da faaliyet gösteren Meyra Madencilik’in yanı sıra Ergüden Madencilik şirketinin de aynı bölgede iki ayrı saha için ruhsat aldığına dikkat çeken Kayışoğlu, bölgenin göz göre göre felakete sürüklendiğini ifade etti.

Toplamda 3 bin 500 hektar yani 35 bin dönümlük tarım arazisiyle su toplama alanında yürütülecek faaliyetlerin bölgede yaşamı ve üretimi felakete sürükleyeceğini belirten Kayışoğlu, bölge halkıyla birlikte buna dur diyebilmek için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Soru önergesinde yer alan soruların bir kısmı şu şekilde:

►Halen Yenişehir ve İznik Gölü sınırları çevresinde madencilik faaliyeti için ÇED raporu başvurusunda bulunan kaç firma vardır? Bunların kaçına olur verilmiştir?

►Madencilik faaliyetlerinin doğuracağı çevre ve doğa felaketlerinin yanı sıra bölgedeki yaşamın, tarımsal üretimin ve ekonomik kayıpların telafisi mümkün müdür? Bu konuda Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?

►Yenişehir Kirazlıyayla ve İznik Gölü su toplama alanları üzerinde “Tarım Dışı Kullanıma Ret” kararına rağmen madencilik faaliyetine devam eden şirketlere karşı hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?