5 yıldır gasp edilen tazminat hakları için bir ayı aşkın süredir direnen Soma maden işçileri, dün Enerji Bakanlığı ile yaptıkları görüşmede tüm taleplerini kabul ettirmekle kalmadı, Ermenek işçilerinin de tazminatlarının ödeneceği sözünü aldı

Direnen maden işçileri taleplerini kabul ettirdi

Soma Katliamı’nın ardından işten çıkarılan ve 5 yıldır tazminat hakları gasp edilen maden işçileri, Manisa Kırkağaç’ta bir ayı aşkın süredir gerçekleştirdikleri direnişin sonucunda tüm taleplerini kabul ettirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bağımsız Maden-İş Sendikası arasında dün yapılan görüşmede, Bakanlık yetkilileri, Soma’da mağdur durumda olan 3 bin 500 işçinin tamamının tazminatlarını ödeme sözü verdi. Yalnızca bu işçilerin değil, Karaman Ermenek’te mağdur edilen işçiler gibi rödovans sözleşmesiyle çalışan ve tazminatlarını alamayan tüm madencilerin haklarını alabilmeleri için yasal düzenleme yapılacağı açıklandı.

2 BİN 200 İŞÇİ İÇİN SÖZ VERİLMİŞTİ

Enerji Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, işçiler ve sendika temsilcileriyle geçen ay yaptığı görüşmede, Soma’daki Eynez ocağında hizmet alımı sözleşmesiyle çalışan yaklaşık 2 bin 200 işçinin tazminatlarını ödeyeceklerini, ancak rödovans sözleşmesiyle çalışan Işıklar, Atabacası ve Uyar Madencilik işçileri için yapabilecekleri bir şeyin olmadığını söylemişti. Kalaycı, 2 bin 200 işçinin tazminatlarının da Haziran 2020’ye kadar taksitle ödenebileceğini kaydetmişti.

İşçiler ve sendika ise daha fazla oyalanmak istemediklerini, mağdur durumdaki 3 bin 500 işçinin tamamının tazminat hakkının bir an önce verilmesini talep ettiklerini belirterek, direnişe devam edeceklerini duyurmuştu.

OCAK SONUNA KADAR ÖDENECEK

Bakanlık ve madenci heyeti arasındaki son görüşme dün gerçekleştirildi. Sendika avukatlarından Mürsel Ünder, gazetemize yaptığı açıklamada, görüşmeyi şu sözlerle anlattı:

“Daha önceki görüşmemizde Eynez ocağında çalışan 2 bin 200 işçinin tazminatlarının ödeneceği zaten açıklanmıştı; ancak Haziran 2020’ye kadar ödenebileceği söylenmişti. Biz bu görüşmede tazminatların bir an önce ödenmesini talep ettik. Bakanlık yetkilileri, tazminatların en geç ocak ayı sonuna kadar ödeneceği sözünü verdi.

Diğer yandan rödovans sözleşmesiyle çalışan işçilerin de tazminatlarının ödenmesi için çözüm önerilerimizi sunduk. Görüşmenin sonucunda, hazırlığı süren bir torba yasaya yalnızca Soma’daki işçilerin de değil, rödovansla çalışan ve mağdur durumda olan tüm maden işçilerinin tazminatlarının ödenebilmesi için bir düzenleme ekleneceği sözünü aldık. Bu düzenleme Meclis’ten geçerse yalnızca Soma’daki Atabacası, Işıklar ve Uyar işçileri değil, örneğin Ermenek’tek işçiler de tazminatlarını alabilecek.

Daha önce Meclis’teki partilerin grup başkanvekilleriyle görüşmüştük, bu konuda zaten önerge vermişlerdi, bu nedenle düzenlemenin kabul edileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla taleplerimizden daha fazlasını kabul ettirmiş olduk.”

BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZi BOZMADIK, KAZANDIK

Görüşmeye katılan işçilerden Çetin Erkalkan da, sosyal medyada paylaştığı videoda, şu ifadeleri kullandı: “Eynez problemi zaten neredeyse çözülmüştü; rödovans sistemi olan Atabacası, Işıklar ve Uyar Madencilik için torba yasaya düzenleme eklenecek, Meclis’e sunulacak. Biz zamanı uzun bulduğumuzu söyledik. Ocak ayı sonuna kadar bu iş hallolacak. Ermenek’i de işin içine kattık. Böylece birlik ve beraberliğimizi bozmadan mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Birleşe birleşe büyüyeceğiz.”

İŞÇİLER BUGÜN AÇIKLAMA YAPACAK

Bağımsız Maden-İş Sendikası da “Zafer direnen maden işçilerinin oldu. Çok mutluyuz. Görüşme ve kazanımımızın ayrıntılarını yarın (bugün) saat 12.00’de Kırkağaç Çam’daki direniş alanımızda paylaşacağız” açıklaması yaptı.