Gasp edilen hakları için Manisa’da 36 gündür direnen madenciler kazandı. Bakan Soylu, 15 Ocak’a kadar sorunun çözüleceği sözünü verdi. İşçiler: Direnişi bitiriyoruz ama bu söz tutuluncaya kadar mücadelemiz sürecek.

Direnen madenciler kazandı

RIFAT KIRCI

Salgının da etkisiyle emeğe dönük saldırılar artarak sürerken, işçilerin hakları için verdikleri mücadeleler kazanım getiriyor. Milyonlarca çalışanın kıdem tazminatı ve iş güvencesini tehdit eden yasal düzenlemelerin geri çekilmesinin ardından, bir güzel haber de madencilerden geldi.

Manisa’da yıllardır gasp edilen tazminat hakları için bir ayı aşkın süredir direnişlerini sürdüren Uyar Madencilik işçileri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan “15 Ocak’a kadar sorunun çözümü için yasal düzenleme yapılacağı” sözünü aldı. Bunun üzerine direnişlerine son veren madenciler, bu sözün takipçisi olacaklarını vurguladı. BirGün’e konuşan madenciler, “Direnişimizi bitiriyoruz ama haklarımız verilene kadar mücadelemiz sürecek” dedi.


Bağımsız Maden-İş Sendikası yetkilileri ve Uyar Madencilik işçilerinden oluşan bir heyet, önceki gün İçişleri Bakanı Soylu’yla görüştü. Görüşme olumlu sonuçlandı. Edinilen bilgiye göre Soylu, “Yarından başlamak üzere en kısa sürede bu sorunu çözeceğim. Bana ocak ayının 15’ine kadar süre verin. Ben söylüyorum. Bu süreye varmadan mutlaka bir çözüm üreteceğiz” dedi. Madenciler de Soylu’ya 15 Ocak’a kadar süreci aktif şekilde takip edeceklerini, söz verilen sürede çözüm gerçekleşmezse 16 Ocak’ta Ankara yürüyüşüne başlayacaklarını iletti. Soma’da dün basın açıklaması yapan madenciler direnişi bitirdiklerini, ama haklarını alana dek mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdu. Bağımsız Maden-İş’ten yapılan açıklamada, “Yaşasın Uyar Madencilik işçilerinin onurlu mücadelesi ve zaferi! Bu mücadeleye emek etmiş, sorumluluk almış, dayanışma göstermiş, iyi dilekler dilemiş, dua etmiş herkese ama herkese çok teşekkür ediyoruz” dendi.

MÜCADELEYE DEVAM

BirGün’e konuşan işçiler, verdikleri mücadelenin sonuç vermesinden ötürü mutlu olduklarını dile getirdi. Adem Dadak, “36 gün boyunca yağmurda çamurda direndik. Birbirimize kenetlendik ve beraberlik içinde ‘Ölmek var, dönmek yok’ dedik. Gözaltına alındık, ‘Soma’ya dönün’ dediler, kabul etmedik, yılmadık. Çünkü mücadelemizde haklıyız” dedi.

Bugüne kadar kendilerine pek çok söz verildiğini ama bu sözlerin tutulmadığını söyleyen Dadak, “Bu sefer İçişleri Bakanı Soylu şeref sözü verdi. Biz paramız yatana kadar kazandık demeyeceğiz, yolumuzdan dönmeyeceğiz. Bir 8 sene daha olsa yine direniriz. İnsanlar bu süreçte hep yanımızda durdu, teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Madende babasını kaybeden ve 14 yıldır ölüm tazminatını alamayan Ali Faik, yıllarca bireysel olarak hukuki mücadele yürüttüğünü ama sendika öncülüğünde yürütülen örgütlü mücadeleyle daha hızlı yol kat ettiklerini belirtti. Faik, şöyle konuştu: “Mahkeme sürecinin neden uzun sürdüğünü şimdi daha iyi anlıyorum. Karşımızda büyük bir güç var. 14 senedir mücadele ediyorum. 12 sene kendimiz mücadele ettik. 2 senedir sendikayla mücadele ediyoruz. Şimdi önemli bir yol kat ettik. Birlikte mücadele bu açıdan önemli. Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam.”

EYLEMLERİMİZ SÜRECEK

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal da bu aşamada tam anlamıyla kazanım sağlanmadığını, ancak çözüm için önemli bir adım atıldığını söyledi. Kartal, “Biz bir söz aldık ama bu sözün tutulması için de mücadele etmeliyiz” dedi. Örgütlü mücadelenin önemine dikkat çeken Kartal, “Sendikalar bu noktada önemli. Sendika işçileri bir araya getirdi ve işçiler hakları için mücadele ederek önemli bir başarı elde etti. İşçilerin hakkı teslim edilene kadar belirli aralıklarla eylemlerimizi yapacağız ve süreci yakından takip edeceğiz” diye konuştu.

***

ERMENEK İÇİN DE ÇÖZÜM SÖZÜ

İçişleri Bakanı Soylu, Ermenek’te ücret ve tazminat hakları için 80 gündür direnişte olan madencilerin de taleplerinin karşılanacağı sözünü verdi. Sendikadan yapılan açıklamaya göre Soylu, madencilerle görüşmesi sırasında Karaman Valisi’ni aradı ve işçilerin taleplerinin 2 gün içinde karşılanmasını istedi.