Direnen metal işçileri Meclis gündeminde

EMEK SERVİSİ

Çorum’da sendikalı oldukları için tazminatsız işten çıkarılan Ekmekçioğulları işçilerinin direnişi bugün 31’inci gününde. İşçileri ziyaret eden HDP İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, soru önergesi vererek konuyu Meclis’e taşıdı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verilen yazılı önergede, işten çıkarma yasağına rağmen birçok işletmenin sendikalaşan ya da hakkını arayan işçileri Kod-29’u kullanarak tazminatsız işten attığı belirtildi.

Bunu yapan işletme sahiplerinin hiçbir yaptırımla karşılaşmadığına dikkat çekilen önergede, şu ifadeler yer aldı:

“Çorum’daki Ekmekçioğulları Metal AŞ’de Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetki alması üzerine sendikalı 90 işçi, İş Kanunu’nun 25/2 maddesi (Kod 29) gerekçe gösterilerek keyfi ve hukuksuz şekilde işten çıkarılmıştır. Bu, bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Bilginiz dâhilindeyse nasıl bir işlem yapılmıştır? İşçilerin sendikalaştıkları için işten çıkartıldığı yönündeki iddiaları incelenmekte midir? Kod 29 ile işten çıkarılan işçilerin uğradığı hak gaspı ve mağduriyetlerin daha ağır hak ihlallerine dönüşmemesi için bir çalışmanız olacak mıdır?”