Manisa’da Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği katı atık depolama tesisine direnen köylüler hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Dernek Başkanı Avukat Değerli, “Bölge halkının mücadelesi sürecek” dedi.

Direnenler adliye koridorlarında

Aycan KARADAĞ

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, Salihli’ye bağlı Caferbey Köyü’nde mera alanına kurmayı planladığı katı atık depolama tesisine karşı çıkan köylüler direnişini sürdürüyor. Topraklarını savunan 3 yurttaş hakkında ‘tehdit ve hakaret suçlaması’ öne sürülerek açılan dava kapsamında Salihli 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşma görüldü.

Mahkeme bir sonraki duruşmayı 25 Mayıs tarihine erteledi. Görülen ilk duruşmada mahkeme, jandarma personelin tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Mahkeme heyetinin, olay gününde olan yurttaşların dinlenmesiyle ilgili bir talebinin olmaması ise dikkat çekti.

ŞİKÂYET YOK

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, dosyada birçok eksik ve hatanın bulunduğunu söyledi. Değerli, “Köylüler, projeyi hayata geçirmek isteyen ve mera alanına konteynerler yerleştiren ve iş makineleriyle giren yüklenici firma hakkında şikâyette bulunup işlem yapılmasını istemişti. Onca itiraza karşın bu talep dikkate alınmadı ve hiçbir işlem yapılmadı. Ancak, yüklenici firmanın hiçbir şikâyeti olmamasına karşın, alanda toplanan köylüler hakkında acilen işlem başlatıldı ve ifadeleri alındı” diye konuştu.

DELİL BULUNMUYOR

Değerli, sözlerine şöyle devam etti: “Mahkeme, iddianameye kabul kararı vermemiş. İddianameye kabulü verilmeden yargılama yapılması mümkün değil. Dosyada delil bulunmuyor. Tek delil olarak o gün görevli olarak bulunan jandarma personelinin hukuksal bir dayanağı olmadan yaptığı video kaydı var. O video kayıtları izlendiğinde, savcılığın iddia ettiği sözlerin hiçbirinin söylenmediği açıkça ortada. Dosyada hukuksuzluk var. Bunları dile getirdik. Mahkeme yargılamaya devam ediyor. Bölge halkı mücadeleye devam edecek. Bizler de yurttaşların mücadelesine destek olmayı sürdüreceğiz. ”

NE OLMUŞTU?

Çöp tesisi istemeyen köylülerin direnişi ise 15 Kasım’dan bu yana sürerken, son olarak köylüler şirketin iş makinelerinin meraya girmesine tepki göstermişti. Ayrıca belediye, tesisin yapım aşaması öncesinde çevresel etki değerlendirme süreci başlatmadan projeye yapmaya çalıştıkları ortaya çıkmıştı.