Direnenlere bu ülke adeta cehennem
Fotoğraf: BirGün

Dilan Esen

İstanbul Esenyurt’ta LC Waikiki’de düşük ücret ve kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylem yapan işçilerin arasından Kluh adlı taşeron şirkete bağlı 13 işçinin işten çıkarılmasının ardından başlattığı direniş 5’inci gününü geride bıraktı.

DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası’nda örgütlülerin de direndiği işçiler, “İşverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak” gibi işten atma nedenlerini barındıran 46 numaralı kod ile işten atıldı. Daha önce de promosyon alacakları ve çalışma koşulları için iş durduran Kluh taşeron işçileri, işe iadeleri için direniyor. İşten çıkarılan Sinan Yıldırımçakar, 4 yıdır LC Waikiki’de çalıştığını söylerken “Biz 5 bin 500 liraya çalışıyoruz. Aldığımız maaşla geçinemiyoruz, eve gitmeden buhar oluyordu. Aldığımız maaş, maaş değil. Ne ek gelir ne primimiz var” dedi. Bu nedenle işverenden promosyon haklarının verilmesi, ücretleri ve mesailerin iyileştirilmesi, yılda bir prim verilmesi, angarya işlerin yaptırılmaması gibi talepleri olduğunu ifade eden Yıldırımçakar, şunları ifade etti: “Mesela pandemide sağlıkçıların ateş ölçmesi gerekirken ateşi bize ölçtürüyorlardı. İlaçlamayı bize yaptırıyorlardı, bizi ucuz gördükleri için. Bizi insan yerine koymadılar hep azarladılar. Hak talep ettiğimizde ya farklı depolara gönderirlerdi ya da başka zorluklar yaparlardı. Evliyim, kiracıyım, çocuğum var. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin hayat fakirlere cehennem. Bu soğukta, bu yağmurda direniyoruz. Haksız yere Kod 46’yla bizi işten attılar. Biz bunu kabullenmiyoruz. Benim gibi kiracı onlarca arkadaşım var, bu maaş bize yetmediği için talep ettik bunun karşılığı da işten atılmak oldu. Yarın öbür gün kiramız gelecek. Kod 46’dan dolayı çoluk çocuğumun yüzüne bakamıyorum.”

Limter-İş sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı ise şöyle konuştu: “Kod 46 ile yani hırsızlıktan atıldılar. Haklarını alamadılar, işsizlik maaşı bile alamıyorlar. Dava açacağız. Esas talebimiz işçi arkadaşlarımızın işe geri dönmesi, bu nedenle direniyoruz. Daha önceki taleplerinin de kabul edilmesini istiyorlar. Önümüzdeki günlerde mağaza önlerinde eylemlerimizi yoğunlaştıracağız. Destek bekliyoruz.”