Tek ‘suçu’ Akbelen Ormanı’nı savunmak olan yurttaşlar bir kez daha hakim karşısına çıktı. Doğalarını korumak için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan bölge halkı “Akbelen için, zeytinler için, herkes için adalet” dedi.

Direnenlerin davaları bitmiyor
Akbelen direnişçileri, davanın ardından adliye önünde açıklama yaptı. (Fotoğraf: BirGün)

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Ülkenin dört bir tarafından sermayenin doğa saldırısına karşı direnen yurttaşlar mahkeme koridorlarından ayrılamıyor. Akbelen Ormanı’nı savunduğu için bir kez daha hakim karşısına çıkan İkizköylüler davası yine ertelendi. Bölge halkı tüm baskılara ve engellemelere karşın ormanı savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Limak ile IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin izinsiz Akbelen Ormanı’nda ağaç keserek maden sahasını genişletmek istemesine karşı direnen iki kadına, jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesi ile açılan davanın dördüncü duruşması, Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Önceki duruşmada yurttaşların avukatları, reddi hâkim talebinde bulunmuştu. Duruşmada, reddi hâkim talebi kararının Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelmemesi gerekçe gösterilerek bir sonraki duruşma 2 Şubat 2023 tarihine ertelendi.

BÜYÜK DESTEK

Duruşmaya siyasi parti temsilcileri, yaşam savunuları ve İkizköy Mahallesi yurttaşları destek verdi. Duruşma sonrası açıklama yapan İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği başkanı Necla Işık, “Akbelen Ormanı davası aslında bir bütün. Bu da onun bir parçası. Ormanımız, ağacımız, suyumuz kesilmesin, havamız gitmesin diye çıkmış olduğumuz nöbetimizde, 8 Ağustos’ta yangınlarla birlikte şirket, Akbelen Ormanı’na girdi ve 100’ün üzerinde ağaç kesti. O anda müdahale ettik. Ormanı savunanlar, yaşamı savunanlar, bugün burada yargılanıyor. Benim isyanım buna… Şirketin elemanları bize saldırdı. Onlar dışarıda ama bizim mağdur olan arkadaşlarınız burada yargılanıyor. Bu hak mı, hukuk mu, adalet mi? O ağaçları kesenler burada yok ama o ağaçları koruyanlar, nöbet tutan arkadaşlarımız, köylülerimiz burada yargılanıyor. Benim isyanım bu haksızlığa, benim feryadım bu adaletsizliğe. Bizi bu tür baskılarla yıldıramayacaklar. Doğamızı korumak için mücadelemiz devam edecek” diye konuştu. İkizköy Çevre Komitesi avukatlarından Arif Ali Çangı ise, “Baştan beri yargılamanın adil olması için çabalıyoruz. Bu nedenle duruşmanın birisinde gerek hâkimin gerekse savcının tavrı yüzünden reddi hakim talebinde bulunduk. Mutlaka ve mutlaka bu olaydan dolayı arkadaşlarımızı beraat ettireceğiz. Onlar için adaleti sağlayacağız. Onlara saldıran, onları yaralayanların da yargılanmasını sağlayacağız. Akbelen için adalet, zeytin için adalet, herkes için adalet” dedi.

Yine İkizköy Çevre Komitesi gönüllü avukatlarından İsmail Hakkı Atal da şunları söyledi: “Yasalar ve yönetmelikler bizden yana. Akbelen’den yana. Anayasa da kanun da bizden yana. Akbelen Ormanın’ın içerisindeki 200 dönüm zeytinliğe beşli çeteden Limak’ın termik santralı, madene 3 kilometreden daha fazla yaklaşamaz. Bu kanunla yasaklanmıştır. Mücadelemiz sürecek. Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz.”

***

MAHKEME, ŞİRKETİN İTİRAZINI REDDETTİ

Ormanda ağaç keserek maden sahasını genişletmek isteyen şirkete ise temmuz ayında İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından onay çıkmadı. İkizköylü yurttaşların açtığı maden izni iptal davasında, Muğla 1. İdare Mahkemesi ormanın madene tahsis izninin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Bunun üzerine kömür madenini genişletmek isteyen ancak Akbelen Ormanı’na giremeyen YK Enerji, yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması için İzmir Bölge İdaresi Mahkemesi’ne başvurdu. Şirketin mahkemeye başvuru dilekçesinde yazdığı ‘Akbelen Ormanı’ndaki kızılçam ağaçlarının ömrünü doldurduğu’ ifadesi dikkat çekti. Mahkeme ise yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması talebinin kesin olarak oy birliği ile reddine karar verdi.

Ayrıca davada keşif ve bilirkişi incelemesi ise 8 Ağustos’ta üçüncü kez tekrarlandı. Raporun ise önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.