Muğla İkizköy’de Limak Holding’e ait termik santralın maden sahalarının genişletme projesinin ÇED’den muaf tutulmasına ilişkin açılan davada bilirkişi incelemesi yapılacak. Bölge halkı keşif öncesi destek istedi.

Direniş alanında keşif yapılacak

Aycan KARADAĞ

Muğla Milas’ta İkizköy’ün yakınındaki Akbelen Ormanı’nda IC İÇTAŞ ve Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santralları’na kömür temini için ağaç kesilmesi ve maden sahalarının genişletilmesine karşı bölge halkının direnişi 95 gündür sürüyor.

Termik santralların maden sahalarının genişletilmesi için verilen ÇED muafiyet kararının iptali için Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında bugün bölgede bilirkişi incelemesi yapılacak. Mahkeme geçtiğimiz ağustos ayında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.


KEŞİF ÖNCESİ ÇAĞRI

Keşif öncesi sosyal medyadan çağrıda bulunan bölge halkı destek istedi. Şirketin hukuka aykırı bir şekilde çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel, “ÇED muafiyeti verilmiş ruhsat alanında maden sahasının genişletilmesi çalışmasının yürütüldüğü saha Akbelen Ormanı’nı da kapsıyor. Orman Genel Müdürlüğü, ÇED muafiyetiyle birlikte Akbelen Ormanı’nda ÇED olmaksızın kesme iznini vermiş durumda. Bu hukuka aykırı. Buna bölge halkı olarak izin vermeyeceğiz” dedi.

Çadırlı nöbetlerini sürdürdüklerini belirten Gümüşel, “17 Temmuz’dan beri direniyoruz. Bizi alandan çıkarmak istediler, jandarma müdahalesiyle karşı karşıya geldik ama mücadelemiz bitmedi. O günden beri tüm engellemelere rağmen alandayız ve alanda olmaya devam edeceğiz. İkizköylüler ve yaşam savunucularından oluşan Akbelen Ormanı savunucuları alanda 24 saat boyunca çadırlarda kalarak direnişe devam ediyoruz ve tüm yaşam savunucularını destek olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bölge halkı, şirketin orman kesimine ilişkin açtığı davada Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Karar sonrası bölgeye gelen bilirkişilerin yaptığı keşif sırasında, heyet üyesi hakimin İkizköy avukatlarına hakaret ettiği iddia edilmişti.

MÜCADELE SÜRECEK

İkizköylü Necla Işık da mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu: “Bu ağaçlar bizim nefesimiz. Ormanlarımızı korumak zorundayız. Ormanımız için 96 gündür direniyoruz. Gerekirse bir ömür direniriz. Burası bizim yaşam alanımız ve bize emanet. Biz de bu emaneti korumak için elimizden geleni yapacağız. Maden ormanın içine kadar girdi. Bu vicdansızlık. Bu yazın ormanlarımız yandı. Mevut ormanları korumak yerine maden ocaklarına teslim etmek hangi vicdana sığar. Bu yapılanları kabul etmiyoruz. Bölge halkı olarak orada olacağız. Söyleyecek sözümüz var; Termik santral istemiyoruz. Temiz enerjiye yatırım yapılsın. Bu cennet yok olmasın.”