​​​​​​​Zehirli gemi Nae Sao Paulo itirazların ardından durduruldu. SOL Parti İzmir İl Başkanı Bülbül, sermayenin saldırısına karşı kazandıklarını söylerken ALÇEP Sözcüsü Küçükakyüz sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Direniş kazandı

Berkay SAĞOL

İçerdiği asbest miktarı ve yoğun zehirli atık bulundurmasından dolayı haftalardır büyük tepki toplayan savaş gemisi Nae Sao Paulo gemisinin Türkiye’ye girişine izin verilmeyeceği açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya’dan yola çıkan ve Aliağa Limanı'na varacak olan geminin şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verildiğini duyurdu. Kurum'un açıklamasının ardından ise geminin takip edildiği Marine Traffic uygulamasında 'gemi durduruldu' ifadesi yer aldı.

SOL Parti İzmir İl Başkanı Kadir Bülbül, ‘Zehir dolu geminin geleceğini öğrendiğimiz andan itibaren hem emek meslek örgütleri hem de çevre örgütleriyle beraber hareket ettik. SOL Parti olarak zehirli gemiye karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi her zaman söyledik. Bununla ilgili İzmir’in çeşitli ilçelerinde bildiri dağıttık ve Karşıyaka’da yürüyüş yaptık. Tüm bu süreçte direndik ve kazandık. Toplumsal bir şekilde mücadele ettiğimiz zaman, karşımızdaki sermayenin saldırılarına karşı daha güçlü olduğumuzu ve kazanabileceğimizi bir kere daha görmüş olduk” dedi.

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz ise “Yaklaşık bir buçuk senedir Aliağa Çevre Platformu olarak bu geminin Aliağa’mızda sökülmesine karşı verdiğimiz mücadelenin haklı gururunu paylaşıyoruz. Aliağa halkının zehirli gemiyi istemiyoruz haykırışına ses olmaya çabaladık. Geldiğimiz noktada bakanlığın yapmış olduğu açıklamanın yerinde ancak yetersiz olduğunu belirtelim. Biz bu süreçle beraber daha fazla kamuoyunun bilgisine sunduğumuz gemi söküm tesisleriyle ilgili de somut adımlar görmek istiyoruz” diye konuştu.

Küçükakyüz, şunları dile getirdi: “Gemi Söküm tesislerinde sökümlerin AB standartlarına uygun yapılmasını, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin esnetilmeden uygulanmasını, gemi sökümünün akademisyenler ve bağımsız kuruluşlar tarafından düzenli aralıklarla denetlenmesini talep etmeye devam edeceğiz. Son olarak; ‘Türkiye Dünya’nın Aliağa Türkiye’nin Çöplüğü Değildir’ diyen, bu şiarla yola çıkan, az çok demeden bu süreçte bize destek olan Aliağa ve İzmir halkına teşekkür ediyor, sürecin bundan sonra da takipçisi olacağımızı deklare ediyoruz.”

İZMİR’İN ÇİFTE BAYRAMI

Tunç Soyer, Bakan Kurum’un asbestli gemi Sao Paulo'nun Türk kara sularına girmesine izin verilmeyeceğini duyurmasının ardından sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: “Bugün, İzmir’in çifte bayramı; kutlu olsun. Büyük Taarruz'un 100. yılı ve ‘ölüm gemisi'nin geri gönderilişi bugün, 26 Ağustos’ta gerçekleşti. Zehir yüklü, asbestli gemi NAE Sao Paulo'nun Aliağa’ya gelişine itiraz etmiş, ‘İzmir dünyanın çöplüğü değildir, olmayacak’ demiştik. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”