İktidara sırtını yaslayan sermaye, hukuku ve yargıyı tanımıyor. AKP emeğe düşman. Gıda, madencilik, metal gibi birçok işkolunda ise alınteri mücadelesi sürüyor. KESK ve aile hekimleri bugün greve çıkacak.

Direniş sesleri ülkeyi sarıyor

EMEK SERVİSİ

Emekçiler, sermaye ve iktidar baskısıyla karşı karşıya. İktidarın emek düşmanı politikaları on binleri yıldırdı. İş güvencesi ve güvenliği ortadan kalkan, ağır koşullar altında çalışan, hakları tırpanlanan, alınteri sermayeye peşkeş çekilen binlerin artık tahammülü kalmadı. İktidar kendi ortağı sarı sendik Memur-Sen’le oturduğu sözleşme masasında kendi çaldı kendi oynadı. Kamu emekçisine enflasyon altında sefalet zammını dayattı. Özel sektörde de durum değişmedi. Sendikayı tanımayan işverenlere hukuki yaptırımda bulunulmadı. Grev kırmanın yasalarca cezası olmasına rağmen bu uygulanmadı. Bel Karper’de, AdkoTurk’ta işverenin sendika düşmanlığına göz yumuldu. Manisa Soma’da İmbat maden işletmenin keyfi şekilde ücret kesme cezaları uygulamasına yaptırımda bulunulmadı. Antep’te onlarca işyerinde sendikalaştığı için kovulan emekçilerin sesi kesilmeye çalışıldı, davalar uzadıkça uzadı. Sermaye sırtını AKP’ye yasladı. Emekçilerin ise artık tahammülü kalmadı.


‘SATIŞ SÖZLEŞMESİNE’ KARŞI KESK ALANLARDA ‘

7 milyona yakın kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme iktidar sendikası Memur-Sen tarafından geçen pazar imzalandı. Sözleşmede hükümet emekçiye 2022 için 5+7 2023 için 6+8 sefalet zammı dayattı. Sürece emekçiler hiçbir şekilde dahil olamadı. On binlerce lira maaş alan sarı sendika başkanları kapalı kapılar ardında süren toplantılarla sefalette anlaştı. Tüm taleplere ve sorunları kulağını tıkayan iktidara karşı ise Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikalara üye on binlerce emekçi “Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz” sloganıyla bugün iş bırakacak. Öğretmenlerden büro emekçilerine, haberleşmeden taşımacılığa kadar birçok işkolunda bugün hayat duracak.

AİLE HEKİMLERİ DE İSYAN EDİYOR

Aile Hekimleri, 1 Temmuz'da uygulamaya konulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek için yarın ikinci kez iş bırakacak. Söz konusu yönetmelik sağlık emekçilerinin iş güvencesi ortadan kaldırıyor. Buna göre aile sağlığı hekimleri sosyal medyada ya da gazetelere meslekleriyle ilgili yorumda bulunması yasak. Bu yasağı 2 kez ihlal eden aile hekimleri görevinden ihraç edilecek. Hekimler 16 Ağustos’ta yönetmeliğin geri çekilmesiyle iş bırakmıştı. Bugün ise eylemlerine devam ederek tekrar iş bırakacaklar.

TEKİRDAĞ’DA HUKUK İŞLEMİYOR MU?

Tekirdağ Çerkezköy’de faaliyet gösteren, köri, tavuk, sebze çeşnili hazır makarnalar üreten İndomie markasını üreten AdkoTurk fabrikasında Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler toplu iş sözleşmesi talebiyle başlattıkları grevde bugün 5’inci gününde. Talepler arasında işten atılan işçilerin işe iadesi de alıyor.
Tekirdağ Çorlu’da faaliyet gösteren Bel Karper fabrikasında da benzer süreç yaşanıyor. yaşandı. İşçilerin başlattığı grev bugün 102’inci gününde. Patron ise grev kırıcılığı yapıyor. Üretimde çalışan işçiler grevde olsa da makinelerde beyaz yakalılar, depo çalışanları ve dışarıdan getirilen işçiler çalıştırılıyor. Aynı zamanda ürün sevkiyatı da devam ediyor. Grev yapılan fabrikada bu durum yasal değil.

BİN 500 MADENCİ OCAĞI KAPATTI

Manisa’nın Soma ilçesinde İmbat madencilik işçileri ağır çalışma koşullarına ve keyfi şekilde ücretlerinden kesintiler yapılmasına karşı geçen cuma iş bıraktı. 1500 işçi madene inmeyerek ocağın önünde sloganlarla haklarını talep etti. İşçiler, ücretlerinin keyfi şekilde kesildiğini, mesai saatlerinin artırıldığını ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu belirterek sorunlarının çözümünü talep etti. Daha sonra işçiler işbaşı yapsa da 19 işçi madene geri alınmadı. İşverenle yapılan görüşmeler ise devam ediyor.