Salihli’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde yapılmak istenen JES’e karşı direnirken gözaltına alınan 33 yurttaşa açılan davanın ilk duruşması görüldü. Bölge halkı duruşmada, topraklarını savunurken darp edildiklerini belirtti. Dava 12 Şubat tarihine ertelendi.

Direniş yargılanıyor

Aycan KARADAĞ-Berkay SAĞOL

Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesi’nde yapılmak istenen JES’e karşı direndikleri için gözaltına alınan 33 yurttaşa açılan davanın ilk duruşması dün Salihli Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı görülürken, sanıkların dışında davaya desteğe gelen yurttaşlar ise alana alınmadı.

Duruşma öncesi polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı görülürken, sanıklar dışında kimse alana alınmadı. Sanıklar ifadelerinde yaşadıkları toprakları savunduklarını belirtirken dava 12 Şubat 2021 tarihine ertelendi.


YAĞMA VE TALANA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ

HDP İstanbul Milletvekilli Oya Ersoy, hukuksuzluk düzenine karşı beraber mücadele edeceklerini dile getirerek, “AKP’nin iktidarı boyunca doğayı katleden projelerinin birine daha karşı gelmek için buradayız. Bu davada bir grup şirketin çıkarı için memleketin güvenlik güçlerinin seferber edilmesi var. Saray iktidarı, bizzat yandaşları için devletin her türlü imkânını halkın üzerine salıyor. Biz halkla beraber yağma ve talan projelerine karşı direnmeye devam edeceğiz” dedi.

BUNA ADALET SİSTEMİ DENEMEZ

Davanın sanıklarından olan Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, “Şu an burada şahsım devletti tecelli ettiği gibi bu saray hukuksuzluğun sarayıdır. Ancak biz haklarımızı savunmaya, halkın haklarını savunmaya ve bir gün bu topraklara adaleti her koşulda getireceğimizi söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Çevre Avukatı Senih Özay da, “Ben buranın çocuğuyum. Salihli’de halkın çevre mücadelesi devam ediyor. Bugün bu davaya avukatlar olarak destek vermeye geldik. Bu mücadele önemli bir örnek. Mücadelenin büyümesi ve kazanılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

DARP EDİLDİM, SÜRÜKLENDİM

Dava açmaları gerekirken kendilerine dava açıldığını belirten sanıklardan Ceylan Ağdeve, “Jeotermal santrallarının bölgeye verdiği zararları gördüğümüz için Hacıbektaşlı’da bir eylem gerçekleştirdik. Orada jandarma bize saldırdı. Çok fazla darbe aldım. Orada aldığım darbelerden dolayı uzun süre ağrılarla yaşadım. 5 kişi tarafından gözaltına alınırken, beni 2 metre yükseklikten aşağıya itmeye çalıştılar. Bizim dava açmamız gerekirken bize dava açıldığını öğrendik. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Doğamızı, toprağımızı koruyacağız” diye konuştu.

Sanıklardan Murat Yeşil, “Çok hukuksuz bir şekilde doğanın talanı var. Biz buna karşı durduk. Yargılama sürecimiz devam ediyor. Biz bu hukuksuzluğa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz kazanacağız” dedi.

Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu bayıldığını ifade eden Çetin Ağdeve ise şöyle konuştu: “Yapılan en başta yanlış. Biz davacıyken davalı konuma düştük. Dayak yedik, hırpalandık, yerlerde sürüklendik. Ben o yaşanan arbedede boğazım sıkıldığı için bayıldım. Baygınken bile ambulansa kaldırmak yerine beni gözaltı aracına koymuşlar. Ben ayıldığımda şok geçirdim. Böyle bir şey olabilir mi?”