Direnişçiler adliyede

Berkay Dündar

Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Üçpınar köyünde, 2 yıl önce sondaj çalışmalarına karşı direnen bölge halkına açılan davanın 4’üncü duruşması dün görüldü. 15 kişinin yargılandığı davanın karar duruşması 23 martta görülecek. Yurttaşlar, ‘mala zarar verme, kanunlara uymama, tahrik ve görevi yaptırmama’ suçlarından yargılanıyor. Konuyla ilgili konuşan yöre halkının avukatlarından Nur Hilal Gündüz, “Köylüler topraklarını korumak için oradalardı, hiçbir kamu görevlisine zarar verilmedi.” dedi.


Avukat Gündüz, dün görülen davada savcılığın verdiği mütalaaya karşı, savunma için bir hafta süre istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Mütalaada iddianamedeki haliyle sanıkların cezalandırılması talep edildi. Biz tabii mütalaayı kabul etmedik. Mütalaaya karşı yazılı savunmalarımızı ayrıca sunacağız. Önümüzdeki hafta karar duruşması olacak, en güzel sonucu alacağımıza inanıyoruz. Bunun için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bütün deliller, ifadeler beraat yönünde. Burada hiçbir şekilde suç unsuru bulunmamaktadır.”

NE OLMUŞTU?

Planson İmar Planlama Sondajcılık LTD. ŞTİ. tarafından Ünye’de fındık bahçelerinin bulunduğu alana maden için Ekim 2020’de sondaj çalışması yapılmak istendi. Bölge halkı eylem yaparak direnmiş ve sondaj makinelerini alana sokmamıştı. Sondaj ekipleri daha sonra bölgeye kolluk kuvvetler eşliğinde geldi. 13 gün boyunca süren direnişinin ardından, fındık bahçelerini korumak isteyen 15 kişiye Ocak 2021’de dava açılmıştı.