Jeotermal enerji santralına karşı toprağını savunan Kızılcaköy halkının direnişi üzerine bölgeden çekilen şirket yetkilileri geri geldi. Bu duruma tepki gösteren köylüler, “Direnişe devam edeceğiz” dedi

Direnişe devam

HABER MERKEZİ

Aydın Kızılcaköy’e jeotermal enerji santralı (JES) kurulmasına karşı çıkarak, toprağını savunan köylünün direnişi üzerine bölgeden çekilen şirket yetkilileri araziye geri döndü. Önceki gün köye gelen Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Arat, Kızılcaköylülerle görüşmüş ve şirketin tüm izinleri tamamlayıncaya kadar araziye tek bir çivi daha çakmayacağının sözünü vermişti. Ancak Vali Yardımcısı’nın verdiği “Yasal izin olmadan hiçbir çalışma olmayacak” sözüne rağmen, şirket çalışanları, araziye geldi. Bölge sakinleri ise alanı boş bırakmayacaklarını söyledi. Şirket, yaklaşık 30 dönümlük araziyi tel örgü içine almış ve bunun üzerine olaylar çıkmıştı.

Sözlerini tutmadılar
Gazetemize bölgedeki durumu aktaran Mehmet Kaçmaz, “Gösterilen bu direnişte köylüler bir hukuk dersi veriyorlar” dedi. Jandarmanın köylülere saldırmasının ardından yaralanan yurttaşların suç duyurusunda bulunduğunu kaydeden Kaçmaz, şunları bildirdi: “JES yapılmak istenilen alanda, gençlerin gözlem yaptığı bir çadır var. Umarım abluka dağılacak.” Köylülerin JES’e karşı kurduğu direniş çadırında bir konuşma yapan Leyla Ciyansen ise, “Biz buranın yerlisiyiz, burada yaşıyoruz. Efelik yapıyoruz, başka çaremiz yok. Dedem Kurtuluş Savaşı’nda ülkeyi kurtarmak için efelik yapmış. Biz de köy çetesiyiz, kendi köyümüzü kurtarmak için çeteyiz” diye konuştu. Kızılcaköylüleri, Haziran Meclisleri ziyaret etti. Burada Aydın Haziran Meclisi adına bir konuşma yapan Şenol Eskin, “Menderes Ovası, enerji bölgesi olarak ilan edildi, bunun üzerine de yüzlerce jeotermal santral yapılmak isteniyor. Bu mücadele hepimizin yaşam mücadelesidir” dedi.

Öte yandan Uşak’ta, ‘Murat Dağı Yok Olmasın’ Platformu, Kızılcaköy için açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “JES ölüm demek, Kızılcaköy halkı yalnız değildir” denildi.