Manisa’da Büyükşehir Belediyesi’nin mera alanında yapmak istediği katı atık depolama tesisine direnen köylülerin açtığı davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, proje yerinin uygun olmadığı belirtildi.

Direnişin haklılığı rapora da yansıdı
Tarım arazilerini korumak isteyen yurttaşlar çöp tesisine karşı yaklaşık 4 yıldır direniyor. (BirGün)

Aycan KARADAĞ

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, Salihli’ye bağlı Caferbey köyünde mera alanına ve yerleşim yerine 200 metre mesafede kurmayı planladığı katı atık depolama tesisine karşı Manisa İdare Mahkemesi’ne açılan davaya ilişkin bilirkişi raporu açıkladı. Raporda, proje yerinin uygun olmadığı belirtildi.

Tesisin içme su kaynaklarına zarar vereceği ifade edilen raporda, “Proje alanının tüm çevresinin birinci sınıf tarım arazileri üzerinde tarımsal bütünlük şeklinde dikili zeytin ve bağ arazileri şeklinde olmasından kaynaklı bu tesisin yapılması ile tarımsal bütünlük bozulacak” denildi.

HAYVANCILIK ÜRETİMİNİ ETKİLEYECEK

Raporda ayrıca şunlar belirtildi: “Mera alanları küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için yılın önemli bir bölümünde bedava hazır yem kaynağıdır. Mera alanlarının böyle yok edilmesi doğrudan hayvancılık üretimini de etkileyecek. Mahkeme keşfi sırasında yapılan incelemelerde çevrede köy hayvanlarının otlayabileceği başka bir yakın mera yapısındaki arazinin de olmadığı, hayvancılıktaki en büyük gider kalemlerinden birinin de hayvan yemi olduğu düşünüldüğünde bu parselin kaybının aynı zamanda meraların kaybı ve dolayısı ile hayvansal üretimde de azalmaya neden olacak.”

15 Kasım 2021 yılında projeye karşı direniş çadırı kuran köylüler, açıklanan raporu sevinçle karşıladı. Köylülerin avukatlığını yapan Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, “Bilirkişi raporunu açıkladı. Rapor bizim haklı olduğumuzu ortaya koydu. Bilirkişi raporunda bu tesisin bölgeye vereceği zararlar detaylı bir şekilde yazılmış. Bölge halkı bu projeyi istemiyor. Mahkemeden duruşma talebimiz var. Sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Caferbey Köyü’nün mera alanı üzerinde yapılması planlanan katı atık depolama tesisi projesi ilk defa 2018’de gündeme geldi. Manisa Valiliği’nin çevresel etki değerlendirme (ÇED)sürecine tabi tutmadığı projeye köylüler tepki göstererek, 15 Kasım 2021 yılında direniş çadırı kurmuştu.