İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nda AKP’li belediyenin talan projesine karşı direniş, birinci yılını geride bıraktı. Açıklamada “Buradayız ve direnmeye devam edeceğiz” denildi.

Direnişle geçen koskoca bir yıl
Fotoğraf: BirGün

Ezgi Can CEYLAN

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan 1’inci derece doğal ve tarihi sit alanı Validebağ Korusu’nda AKP’li belediye tarafından yapılmak istenen ‘Rehabilitasyon Projesi’ne karşı direniş nöbeti birinci yılını geride bıraktı. Yağmur çamur demeden korunun talana açılmasına karşı nöbet tutarak direnen Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması birinci yıl açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Sıcakta, soğukta, fırtınada, karda, yağmurda devam ettiğimiz mücadelemiz, Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusunun koru olduğunu kabul edene kadar devam edecek. Rant heveslileri hiç vazgeçmiyorlar. Ama unuttukları bir şey var. Biz de vazgeçmiyoruz, buradayız ve direnmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

TAHRİP EDİLDİ

Validebağ Gönüllüleri tarafından yapılan açıklamada geri bırakılan 1 yıl şöyle özetlendi:

•2020 Mart ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Validebağ Korusu’nun 26 bin metrekarelik bölümünü ‘bakım ve onarım yapılması amacıyla’ 2 yıl süreyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti. Üsküdar Belediyesi bir firmaya bu işi 17 milyon TL’ye ihale etti. Dava açarak bu ihaleyi iptal ettirdik.

•21 Haziran günü masa açarak nöbet tutmaya başladık.

•10 Ağustos tarihinde Üsküdar Belediyesi sabah saatlerinden başlayarak 100’e yakın kişiyle ve polis eşliğinde Koru’daki otsu bitkileri biçmeye başladı. Mahalle sakinleri olarak ve destekçilerimiz ile durdurduk. O günün akşamı belediye önünde bir basın açıklaması yaparak bu olayı protesto ettik.

•21 Eylül 2021 günü sabah saat 5.30’da belediye Koru’ya onlarca kamyon dolusu kum ve moloz dökmeye başladı. Engelledik. Birkaç yola kum döküldü, yollar genişletildi ve yükseltildi, doğal doku bozuldu. Belediye başkanı hakkında suç duyurusunda bulunduk.

•Bu arada, 2018 yılında açtığımız millet bahçesi davasında ve 2021 yılında açtığımız Koruma Amaçlı İmar Planı davalarında yürütmeyi durdurma kararlarını da geçtiğimiz 1 yıl içinde aldık. Bu davaların sonuçlanmasını bekliyoruz.

KORU’YU SAVUNUYORUZ

Validebağ Savunması tarafından yapılan açıklamada ise sürece ve Koru’nun önemine dikkat çekildi: “Validebağ Korusu mücadelesi boyunca Koru üzerinde kullanım hakkı olan kamu kurumları ve yerel yönetimler Koru’da bir ekosistem varlığını bilmezlikten gelmişlerdir. Açılmış olan davalarda lehimize çıkan bilirkişi raporları hariç hiçbir resmi kayıtta, mesela Üsküdar Belediyesi kayıtlarında Koru’da ‘130’un üstünde kuş türü gözlemlenmiştir, 31 kelebek yaşamaktadır, 200 farklı otsu bitki türünün varlığı tespit edilmiştir’ gibi Koru’nun flora ve faunasına dair bilgi yer almamıştır. Doların yeşilini seven yerel yönetim Koru’nun dönüştürülme projelerine karşı duran yurttaşları ‘bunlar hiçbir şey istemeyen, Koru bizim olsun diyen bir kısım azınlık’ diye suçlamaktadır. Yurttaşlar ise 1998’den beri rant peşinde koşanlara şöyle yanıt vermektedir: ‘Koru her şeyden önce kamusal alan olarak, ticarileştirilmeden korunmalıdır. Validebağ Korusu toplumsalın müşterekidir. Toplumun ortak mekânı olan Koru aynı zamanda Koru’da otsu bitkilerin, mantarların, börtü böceğin, sincabın, kaplumbağanın, arının, ateş böceğinin, yarasanın da evidir. Sizin anlamadığınız rant projelerine set çeken, bizim mücadelemizi meşrulaştıran bu kamusal hakkı savunmamızdır.’”