2022’de ekonomik krizin etkileri daha derinden hissedildi. Orman yangınları, doğayı koruma mücadeleleri, işçi direnişleri, Aliağa’da sökülmek istenen asbestli gemi mücadelesinin kazanılması bu yılın öne çıkan gelişmelerdi.

Direnişler ‘gönderecek’
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Ekonomik kriz tüm yurtta olduğu gibi Ege bölgesinde de de bu yıla damga vurdu. Yoksulluğun daha da arttığı 2022’de güzel başarılar da elde edildi. Yaşama savunucuları mücadeleleri rant peşinde olanlara geri adım attırdı. Patronların artan sömürü iştahlarına karşı fabrikalarda işçi direnişleri ivme kazandı. Asbestli gemi gerisin geriye yollandı. İşte Ege bölgesinden 2002’de meydana gelen acı tatlı olayları okuyucularımız için derledik.

***

HASTANE AÇILMADAN KRİZ

İzmir’in Bayraklı ilçesinde temeli 2013 yılında atılan ve açılışı birçok kez ertelenen şehir hastanesi bu yıl da açılamadı. Hastanenin 2023 yılının başında açılması beklenirken; kentteki Alsancak Devlet, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları, Behçet Uz Çocuk, Bozyaka ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılacağı konuşuluyor. Şehir hastanesinin açılmasına sayılı günler kala, hastaneye ulaşım sorunuyla ilgili tartışmalar devam ederken, ulaşım için hastaneye teleferik yapılması için planlar hazırlandı. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’deki Bayraklı Şehir Hastanesi’ne tıbbı cihaz alımında yolsuzluk yapıldığını iddia etti. Polat, 30 adet ultrasonografi cihazı için 1 milyon 28 bin 657 dolar kazanç sağlandığını ileri sürdü.

AKP’li Afyonkarahisar Belediyesi’nin, 2021 yılı ekim ayındaki meclis toplantısında oy çokluğuyla kabul edilen yolcu garantili teleferik ihalesine tek firma katıldı. 27 Nisan’da gerçekleşen ihalenin ardından yüklenici firmaya yer teslimini yapmak için Erdal Akar Parkı’nda tören gerçekleşti. Törende konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, teleferik projesinin maliyetinin yaklaşık 100 milyon lira olduğunu belirtti. Zeybek, yolcu garantisi vermediklerini dile getirdi.

***

POYRAZ’IN KATİLİNE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

HDP İzmir il binasına 17 Haziran 2021’de silahlı saldırı düzenleyerek parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan dava bu yıl sonuçlandı. Aliağa Şakran Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde bulunan salonda müşteki avukatları olmadan görülen duruşmada, Mahkeme heyeti, Gencer’i indirimsiz olarak "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Çıkan karar sonrasında avukatlar, kararın eksik olduğunu söyledi.

***

ASBESTLİ GEMİYE KARŞI ZAFER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022’de izin verdi. Söküm için izin verilen gemide, yaklaşık olarak 600 asbest barındırdığı ileri sürüldü. Verilen izne İzmir Büyükşehir Belediyesi, meslek odaları, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tepki gösterdi. SOL Parti, ağustos ayında Brezilya mahkemesinin limana geri dön kararına rağmen Aliağa’ya doğru yolculuğuna devam eden zehirli atık gemisi Nae Sao Paulo adlı gemiye karşı, İzmir Karşıyaka’da yürüdü. Yürüyüş ses getirirken, eylemden bir hafta sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya’dan yola çıkan NAe São Paulo gemisinin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Gemi için verilen şartlı notifikasyon onayı iptal edildi.

***

BUCA METROSU YOLA ÇIKTI

İzmir’de ihalesi tartışmalara neden olan ve konunun yargı sürecine taşındığı Buca Metrosu’nun ilk kazığı aralık ayında çakıldı. Metro inşaatında ilk kazığın çakılması için davalar nedeniyle temel atma töreninin ardından 8 aylık bir süreçte beklemek zorunda kalındı.

***

BUCA CEZAEVİ MÜCADELESİ

Mayıs ayında yıkılan Buca Cezaevi arazisi için hazırlanan imar planlarının iptal edilmesi için mücadele sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alanın konut ve ticaret alanı olarak düzenlendi. Yurttaşlar bölgenin yeşil alan olmasını talep ediyor.

***

YİNE CİĞERLERİMİZ YANDI

Muğla’da geçen yıl yaz aylarında binlerce hektarlık alanı küle çeviren, ülke tarihinin en büyük yangınından ders çıkarılmadığı bu yıl da gözler önüne serildi. Marmaris ve Datça’da yaz aylarında çıkan yangın günlerce söndürülemedi. Orman yangınlarında müdahalelerin yetersizliği de bu sene de tartışma konusu oldu. Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre; bu yıl en çok Muğla’da orman yangını meydana geldi. Yılbaşından ekim ayına kadar kent genelinde 189 orman yangını çıkarken yaklaşık 5 bin 593 hektar alan zarar gördü. Geçen yıl ise kentte 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül oldu.

***

KAYALAR GÖREVDEN ALINDI

İçişleri Bakanlığı, ‘yolsuzluk ve rüşvet’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan İzmir›in Menderes ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ı 7 Temmuz’da geçici olarak görevden aldı. Yerine ise Meclis Toplantı’nda yapılan seçim sonucu Millet İttifakı’nın adayı Erkan Özkan başkan vekili seçildi.

***

İŞÇİLER BU YIL DA DİRENİŞTE

Mayıs ayında Koç Holding’in işçi kıyımı dayatması karşısında TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisinde çalışan işçiler, işyerini terk etmeme eylemi gerçekleştirdi. Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan Bormatek işçileri, fabrika önünde direniş gerçekleştirdi. Temmuzda ise ek zam talebi için üretimi durduran ve işyerini terk etmeyen TPI Composite işçileri, 15 güne varan fiili grev ile tüm taleplerini elde etti.

***

TARIM ARAZİLERİNİ SAVUNDULAR

Nisan ayında Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan karara göre; Aydın’ın Köşk ilçesinin Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde acele kamulaştırma yapıldı. Karar sonrası Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama isimli şirket, jeotermal kaynak arama sondajı çalışması için harekete geçti. Bölgede yaşayan yurttaşlar karara tepki göstererek ağustos ayının başında direnişe geçti.