Direnişteki TOKİ işçilerine polis saldırısı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Ankara’nın Mamak ilçesindeki TOKİ 2’nci Etap konut inşaatı şantiyesinde iki yıldır maaş alamadıkları için eylem yapan işçilere polis saldırdı. İşçilerin çadırlarını ve yataklarını kaldıran polis ekipleri, 7 işçiyi gözaltına aldı. İfadeleri alınan işçiler daha sonra serbest bırakıldı. 259’ar lira para cezasına çarptırılan işçiler, dün TOKİ Genel Müdürlüğü’nün önünde eylem yaparak saldırıyı protesto etti.

Ailelerinden kilometrelerce uzakta TOKİ inşaatında çalışan işçiler, yıllardır alamadıkları maaşları için “borç batağına düştük” diyerek eyleme başlamıştı. Taşeron firmadan paralarını alamadıklarını söyleyen yaklaşık 15 işçi, şantiye önüne kurdukları çadırlarda maaşlarının ödenmesini beklerken polis saldırısı ile karşılaştı.

‘Kaymakamı beklerken polis geldi’
Bir gece gözaltında kalan işçiler ifadelerinin alınmasının ardından dün sabah serbest bırakıldı. İşçilerden Ömer Özkaya, yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Direnişe başlamalarının ardından seslerini duyurabildiklerini söyleyen Özkaya, taşeron firma temsilcilerinin ise kendilerine, “Mahkemeye gidin” dediğini aktardı. Bunun üzerine cuma günü Mamak Kaymakamı Ziya Polat ile görüştüklerini anlatan Özkaya, “Kaymakam, avukatlarımızla da görüşmek istediğini ve yeniden yanına gelmemizi söyledi. Biz kaymakamla görüşmeyi beklerken polis müdahalesi ile karşılaştık” dedi.

‘Dava bitene kadar ne yapacağız?’
Taşeron firmanın “mahkemeye gidin” sözü için de Özkaya, “Burada çalışırken borca boğulduk. Para kazanmamız gerekirken bizi yokluğa düşüren taşeron firma ‘çekiniz, senediniz varsa dava açın’ diyor. Bizde çek, senet var ama mahkeme yıllarca sürüyor. Dava bitene kadar ne yapacağız?” diye konuştu. Özkaya ayrıca, maaşlarını alana kadar direnişe devam edeceklerini de duyurdu.