Erdoğdu SGK'ye aktarılan kamu kaynaklarını gündeme taşıdı. Türkiye'nin dış borç stokunun 453 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Erdoğdu SGK'ye 16 yılda 448 milyar dolar aktarıldığını ifade etti

Dış borç SGK’ye gitti

BİRGÜN / ANKARA

16 yılda bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 448 milyar dolar aktarıldığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, buna karşılık Türkiye’nin toplam dış borç stokunun 453 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.

CHP’li Erdoğdu, AKP döneminde SGK’ye aktarılan kamu kaynaklarını gündeme getirdi. SGK’nin AKP’nin tüm kaynak aktarma girişimlerine karşın her yıl düzenli olarak “açık” verdiğini ifade eden Erdoğdu, “SGK’nın 2018 yılında 73 milyar TL açık verdiği, 2019 yılında bu açığın geçen yılın rakamını aşmasının beklendiği görülüyor. Bütçeden SGK’ya yapılan transferler de her yıl artmaya devam ediyor. 2018 bütçesinde SGK’ya 150 milyar TL transfer yapıldı. 2003-2018 yıllarındaki SGK’nın açığına devlet katkısı da eklenerek gerçek açık rakamı hesaplanırsa, SGK açığı toplamda 647 milyar TL’ye ulaşmış görünüyor. Çeşitli kalemler altında SGK’ya transferin 16 yıllık toplamı ise 448 milyar doları geçti. Türkiye’nin toplam dış borç stoku ise 453 milyar dolar. Yani bütçeden SGK’ya aktarılan miktar Türkiye’nin dış borç stoku kadar” dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 14’Ü SİSTEM DIŞINDA

Sosyal güvenlik sisteminin sürekli açık veren bir sistem olduğunu ve bu açıkların finansmanının bütçeye yük oluşturduğunun altını çizen Erdoğdu, “Sürekli verilen açıklara karşın 2018 yılı verileri, 12 milyon yurttaşın, nüfusun yüzde 14’ünün sosyal güvenlik sisteminin kapsamı dışında olduğunu gösteriyor” dedi.
Erken emeklilik uygulaması, prime esas kazancın düşük gösterilmesi, kayıt dışı istihdamın yüksekliği, prim tahsilat oranının düşüklüğü ve dönem dönem çıkarılan afların, sosyal güvenlik sisteminin gelirlerini azalttığını anlatan Erdoğdu, “AKP iktidarının bu sorunlar karşısında bulduğu çözüm, emeklilik yaşını kademeli olarak artırmak oldu. Prim gün sayısı nihai olarak 7200’e varacak şekilde yapılan artırımlarla emeklilik yaşı, 2048 itibarıyla bütün çalışanların ancak 65 yaşında emekli olabileceği bir düzenleme getirildi. Bu durum, emeklilik koşullarını geriye yürütmek ve prim ödemelerini tamamlamış olanların emekliliklerini geciktirmek gibi bir sorun ortaya çıkardı” diye konuştu.

SAĞLIK HAKKINI TİCARİLEŞTİRDİLER

CHP’li Erdoğdu, 2003 yılında başlatılan, “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile kamusal sağlık harcamalarının artmaya devam ettiğini, bu program ile katılım ve katkı payı altında yurttaşların cepten sağlık hizmeti satın almalarının yasalaştırıldığını bildirerek şu değerlendirmeleri yaptı:

“AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı, sağlık hakkını ticarileştirdi, sağlık harcamalarını üstlenen kesimlerin harcamalar içindeki yükünü ve sağlıktan para kazanan kesimlerin paylarını değiştirdi.”