Ülkede plansız açılan diş hekimliği fakülteleri sayısı hızla artıyor. 2009 yılında 13 olan diş hekimliği fakülte sayısının 104’e çıktığı, bazı fakültelerde öğretim üyesinin bile olmadığı belirtildi. İstanbul Diş Hekimleri Odası, 2032 yılında 100 bini aşkın diş hekiminin olacağını, bunun hem eğitimin kalitesini hem de istihdam sorununu gündeme getireceğini söyledi.

Diş hekimleri de işsizlik riskiyle karşı karşıya
Fotoğraf: AA

Sibel BAHÇETEPE

Ülkemizde 2009 yılında 13 olan diş hekimliği fakülte sayısı bugün 104’e çıktı. Öğretim üyesi sayısı ise 2 bin 848. 2022 yılında 43 bin 199 diş hekiminin hizmet verdiğini, önümüzdeki 5 yıl içinde bu sayının 74 bine yaklaşacağı, 2032 yılında ise 100 bini geçeceği belirtildi. İstanbul Diş Hekimleri Odası, önlem alınmaması durumunda ciddi sorunların yaşanacağı belirterek “Bazı üniversiteler de hiç profesörün, doçentin veya öğretim üyesinin olmadığı görülmektedir. Doktora eğitimini yeni bitirip ertesi günü, olduğu üniversitenin ‘kriterlerine’ uygun bir şekilde Doktor öğretim üyesi olarak atanan genç eğitmenler tarafından birçok üniversitede eğitim yürütülmektedir” denildi.

YAKLAŞIK 10 KAT ARTTI

İstanbul Diş Hekimleri Odası, 21-27 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ve bilimsel diş hekimliğinin 114. yılı nedeniyle dün hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı. Öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

•2009’da 13 olan fakülte sayısı 104’e çıktı. 75 fakülte devlet, 29 fakülte de vakıflar tarafından sahiplenilmektedir. Sadece İstanbul’da 23 adet diş hekimliği fakültesi var.

•Dişhekimliği fakülteleri 9 bin 191 öğrenci almaktadır.

•YÖK Atlas veri tabanından aldığımız bilgiye göre dişhekimliği fakültelerinde; 829 profesör, 450 doçent, bin 363 Dr. öğretim üyesi, 185 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 2 bin 848 akademisyen görev yapmaktadır.

•Dişhekimliği fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı 33 bin 990’dır. 2 bin 848 olan akademisyen sayısı öğrenci sayısına bölündüğünde akademisyen başına 12 öğrenci düşmektedir. Diğer bir ifade ile profesör başına 41; doçent başına 76; Dr. öğretim üyesi başına 25; öğretim görevlisi başına 184 öğrenci düşmektedir.

•Bazı üniversiteler de hiç profesörün, doçentin veya öğretim üyesinin olmadığı görülmektedir.

dis-hekimleri-de-issizlik-riskiyle-karsi-karsiya-1090646-1.

BAYBURT’TA 1 DİŞ HEKİMİ

•2021 verilerine göre İstanbul’da 10 bin 411 diş hekimi bulunmakta öte yandan Bayburt’ta 1, Ardahan ve Kırıkkale’de 4 adet çalışan diş hekimi bulunmaktadır.

•2032 yılında mevcudun 3 misli dişhekimi oacağı tahmin ediliyor. Diş hekimlerinin önümüzdeki 10 yıl içinde işsiz kalacağı bir gerçektir.

•Ülkemizin ağız ve diş sağlığı göstergelerinin iyi olmadığı açıktır. Kamusal desteğin sağlanmasI, ağız ve diş sağlığı hizmetlerine erişimin artırılması, sağlıklı bir toplum oluşturulmasında önemli yer tutmaktadır.

•Kamu kurumlarında çalışan hekimlerin özlük hakları ve çalışma biçimlerinde düzenlemeler yapılması gerekmektedir. MHRS randevu düzenlemesi diş hekimlerine özel olarak yeniden düzenlenmelidir. Kısa aralıklarla verilen randevular dişhekimlerinin hastalarına nitelikli hizmet verebilmesi için yeterli değildir.

dis-hekimleri-de-issizlik-riskiyle-karsi-karsiya-1090647-1.

***

MERDİVENALTI DİŞ HİZMETİ

Oda başkanı Berna Aytaç, diş hekimlerinin çok sayıda sorununun olduğunu belirterek “Şu an da sahip olduğumuz diş hekiminden daha fazla diş hekimliği fakültesinde eğitim gören öğrenci sayımız var. Sayıların hızla artması hem istihdam problemi yaratacak hem de eğitimin kalitesini gündeme getirecektir. Eğitimdeki yanlışlıklar ve eksiklikler sonucu toplumda ciddi sağlık sorunları gündeme gelecektir” dedi. Sağlık turizmine de dikkat çeken Aytaç, şöyle devam etti: “Merdivenaltı diye tabir ettiğimiz tarzda, yurtdışından gelen hastanın 3-5 gün içinde tıbbi endikasyonlarını doğru koymadan yapılan tedaviler görüyoruz. Bunlara engel olmak için çaba sarfediyoruz."

Başkan Vekili Prof. Dr. Ender Kazazoğlu ise özetle şunları kaydetti: “Ağız sağlığımızın durumu kötü. Tedavi edici politikalara değil koruyucu diş hekimliği politikasına önem vermeliyiz."