Diş hekimliği öğrencileri: Materyalleri almaya gücümüz yetmiyor!

Ali Eray Çelik

Diş hekimliği öğrencileri fakültelerinin yetersizliğinden, ekipmanların ve dershanelerin pahalılığından dolayı mağdur durumda. Öğrenciler, diş hekimliği okumanın ekonomik boyutuna dair BirGün’e konuştu.

Paranız yoksa bölümü bırakın

Derslerde kullanılan teknik ekipmanları kendilerinin aldığını belirten ve bunların pahalılığından bahseden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Deniz Coşkun Çoruh, “Bu ekipmanlar döviz endeksli olduğu için karşılamakla güçlük çekiyoruz. Hocalarımıza bunu dediğimizde cevapları ‘Eğer parasını karşılayamıyorsanız bölümü bırakın’ oluyor. Daha şimdiden 4-5 bin TL’den fazla harcama yaptım” diye konuştu.

“Bu zor durum karşısında üst dönem öğrencileri malzemelerini alt dönemlerle paylaşarak onların masraf yapmasının önüne geçiyorlar” diyen Çoruh, bu dayanışmanın çok güzel olduğunu ancak malzeme masraflarını devletin karşılaması gerektiğini vurguladı.

Kazanmak yetmiyor

Eskişehir’de kaldığı evingiderlerini karşılamakta dahi zorluk çektiğini, derste kullanılacak malzemeler için ayıracak bütçesinin kalmadığını ifade eden Çoruh, “Bu stres altında ders çalışamıyorum, 5’inci sınıfa geldiğimizde hasta bakacağız ama tıp öğrencilerine cüzi miktarda da olsa verilen yıpranma payı bizlere verilmiyor. Hal böyle olunca sadece diş hekimliği kazanmış olman yeterli olmuyor, aynı zamanda maddi kaynağının olması gerekiyor” dedi.

Dershaneler 20-30 bin TL arasında

Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Furkan Keser ise bazı öğrenciler için Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı dershanelerinin hayalden öteye geçemediğini ama dershaneye gitmeden de kazanım oranının düşük olduğunu söyleyerek, “İmkanlarımızın yettiği ölçüde dershaneye yazılmaya çalışıyoruz. Her geçen gün artan dershane fiyatlarını takip etmek de oldukça zor. Geçen yıl 13- 15 bin TL olan dershane ücretleri bu yıl 20-30 bin TL arası” dedi.