Dış Politika Yazarı İdiz: Yaptırımların sonuçları yıpratır

Haber Merkezi

Moskova’nın Kiev’e müdahalesinin ne gibi siyasal sonuçlar ortaya koyacağı tartışılıyor. Dış Politika Yazarı Semih İdiz, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Ukrayna belli bir direniş gösterecektir ama tahminen Rusya emellerine kavuşacaktır ve Ukrayna tekrar Rusya’ya bağlanacaktır. Bundan sonra Ukraynalı olan fakat Rus yanlısı bir idare oraya yerleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

Batı’nın yaptırım kararlarını değerlendiren İdiz, “Rusya kendisini hazırlamış, tabii yaptırımlar bunlar aylardır konuşuluyor. Haberlerden anladığımız kadarıyla Rusya’nın rezervi 630 milyar dolar kadar. Belli bir süre direnme şansı var bu direncine elbette Çin de yardımcı olacaktır. Eninde sonunda batıyla olan ilişkilerini, ekonomik ilişkilerini, özellikle enerji konusundaki ilişkilerin yerini hiçbir şey almaz. Çin’le ilişkiler de bu konuda yetersiz kalır. Onun için yaptırımlar eninde sonunda acıtacaktır Rusya’yı. Bu yaptırımlar da yakın zamanda kalkmayacaktır. Rusya şu an dünyanın büyük kısmının gözünde bağımsız bir devleti işgal etmiş bir ülke. Üzerindeki bu statü kalkmadıkça bu yaptırımlar da yerinde duracaktır. Şu an savaşın sıcağındayız ve ilk etapta dediğim gibi Rusya emellerine ulaşacak gibi görünüyor. Çünkü hiçbir ülke Ukrayna adına Rusya’ya karşı savaşmayacak” dedi.

dis-politika-yazari-idiz-yaptirimlarin-sonuclari-yipratir-985207-1.
Dış Politika Yazarı Semih İdiz

'SAVAŞMAYACAKLARINI EN BAŞTA SÖYLEDİLER'

Hem NATO’dan hem de ABD başkanı Biden’dan hem de Avrupa liderleri tarafından NATO’nun Rusya’yla savaşmayacağının en başta söylediğine vurgu yapan İdiz’in değerlendirmesi şöyle: “Neden söylediler çünkü Ukrayna sonuç itibarıyla bir NATO üyesi değil. Örneğin NATO’nun 5. Maddesi; herhangi bir üyeye karşı saldırı olursa bu NATO’yu otomatik olarak savaş konumuna getiriyor ama öyle bir şey söz konusu değil. Zelenski’nin hayal kırıklığı belki de yaptırımlar konusunda olabilir, yaptırımların daha sert olmasını bekliyorlardı. Haberlere baktığımızda Rusya’nın swift denen bankalar arası transfer sisteminden atılmamış olmasını bir eksiklik olarak görüyor çünkü bu adım atılsaydı Rusya için çok ciddi sonuçları olacaktı hiçbir yere para transfer edemeyecek, alamayacaklardı. Fakat batıya ABD başkanına bakılırsa bu tedbir de masada şu anda kaldırılmış değil. Hatta anladığım kadarıyla ABD de şu aşamada: Hem Lavrov hem de Putin’in Avrupa’daki mal varlıklarını dondurmaya dönük adımlar atıyorlar. Avrupa ve batı bunu yaptırımlarla götürmeye çalışacak bunun sonuçları da uzun vadede görülecek kısa vadede değil.”