Ticaret Bakanlığı’nın, anketine göre lojistik ve enerji maliyetlerinin yüksekliği ihracatta en çok karşılaşılan ilk iki sorun olurken ankete katılan 10 firmadan beşi, siyasi engel ve belirsizliklerin ihracatı olumsuz etkilediğini kaydetti.

Dış ticarette sorunlar büyük

Mustafa BİLDİRCİN

Ekonomik kriz, ihracat ve ithalat yapan binlerce firmanın mali dengesini altüst etti. Ticaret Bakanlığı’nca firmaların dış ticaret beklentilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen anket de ihracatta karşılaşılan sorunları bir kez daha gözler önüne serdi.

2022 yılının Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk çeyreğine yönelik anketi 632 firma yanıtladı. Firmaların ihracat yaparken karşılaştığı sorunların başında lojistik geldi. Buna göre, ankete katılan 632 firmanın yüzde 90,5’i, “Lojistik maliyetleri yüksek” ifadesine katıldığını belirtti. İlk çeyreğe yönelik ankette, “Hammadde ve ara malı fiyatları yüksek” diyen firmaların oranı yüzde 83,1, “Enerji maliyetleri yüksek” diyen firmaların oranı ise yüzde 82,9 oldu.

SORUNLAR HEP AYNI

Tablo, nisan-haziran dönemini kapsayan 2022 yılının ikinci çeyreğine yönelik ankette de değişmedi. Lojistik maliyetlerini yüksek bulan ve bu durumun ihracatı olumsuz etkilediğini kaydeden firmaların oranı yüzde 91,3’e yükseldi. İlk çeyrek anketinde karşılaşılan sorunlar arasında üçüncü sırada yer alan, “Enerji maliyetleri yüksek” ifadesi ise ikinci çeyrek anketinde ikinci sıraya yükseldi. Enerji maliyetlerinden yakınan firmaların oranı yüzde 89,1 ile ifade edildi.

İhracatta karşılaşılan sorunlar, 7 Temmuz’da açıklanan anket sonuçlarında da benzer şekilde sıralandı. Buna göre, ankete katılan 598 firmanın ihracatta karşılaştığı sorunlar ankete şöyle yansıdı:

• Lojistik maliyetleri yüksek: Yüzde 89,6
• Enerji maliyetleri yüksek: Yüzde 89,3
• Hammadde ve ara malı fiyatları yüksek: Yüzde 84
• Siyasi engeller, belirsizlikler, riskler: Yüzde 45,5

DÖVİZ KURLARI ZORA SOKTU

İktidarın ekonomi politikası nedeniyle Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı da ihracatçıların yaşadığı sorunların arasında yer aldı. 2022 yılının üçüncü çeyreğine yönelik dış ticaret beklentilerini ortaya koyan ankete katılan 598 firmanın yüzde 63,3’ü, döviz kurlarının ihracata olumsuz etkisi bulunduğunu bildirdi. Bu fikre katılmayanların oranı yüzde 26,4’te kalırken firmaların yüzde 5,3’ü de konuyla ilgili fikri olmadığını savundu.