Google Play Store
App Store
Dışa bağımlılık yüzde 66 oldu

OKTAY EVSEN

Salgın ile açığa çıkan tıbbi malzeme eksikliği, iktidarın malzeme ve cihaz konusunda yerlileşmeyi geri plana atan tercihlerinin sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi. AKP’nin ‘yerli ve millilik’ söylemlerine karşın ülkede ihtiyacın yüzde 66’sı ithalat yoluyla karşılanıyor.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ülkede kullanılmak üzere yabancı firmalardan alınan tıbbi malzemelere ilişkin soru önergesi hazırladı. Önergeye yanıt, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca adına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan geldi.

YÜZDE 34 YERLİ ÜRÜN

Yanıtta tıbbi malzemelerde yerli ürün kullanım oranının son bir yılda yüzde 8,6 artarak, yüzde 34,6’ya ulaştığı bildirildi. Son beş yılda tıbbi cihaz ithalatı yüzde 14 azaldı. İhracat ise yüzde 21 arttı. Sağlık Bakanlığı tıbbi malzemeler ile cihazlardaki 66 düzeyinde olan dışa bağımlılık için “Yerli üreticilerimizi destekleyen ve onlara yeni azar imkânları sunmak için gösterilen gayretlerin istatistiklere yansıdığı görülmektedir” dedi.

Yanıtta Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi’nin tıbbi cihaz yerlileştirme çalışmalarının sürdüğü de aktarıldı. Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformu’nun girişimcilere geliştirdikleri tıbbi cihazların piyasaya sunulması için mentorluk yaptığı da kaydedilen yanıtta, “Platformda 76 girişim projesi, 28 yatırımcı, 16 fayda sağlayıcı bulunmaktadır” denildi.

Ülkede kullanılan tıbbi cihazların yüzde 85’inin ithalat yoluyla karşılandığını, her yıl yaklaşık 2 milyar doların yabancı firmalara ödendiğini bildiren Gök, şöyle konuştu: “Yerli üretime verilen destek ihtiyacı karşılayacak bir karşılık bulunmamaktadır. Yurttaşlarımızın temel ihtiyaçlarından birisi olan sağlık hizmetlerinin yerli üretim cihaz ve malzemelerle sağlanarak milli servetimizin yurtdışına aksamasının önlenmesi küresel pazarda ihracatçı ülke konumuna gelmemiz için somut adımların atılması hayati önem taşımaktadır.”