Kanada’da 1950 yılından bu yana 36 papazın 29 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı. Geçen yıl Papa Franciscus, Vatikan’da rahipler aleyhinde devam eden 2 bin cinsel taciz davası olduğunu ifade etmişti

Dışa kapalı dini kurumlar dünyanın her yerinde aynı sorunu üretiyor: 36 papazdan 29 çocuğa istismar!

Kanada’nın British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu, ülke tarihinde ilk kez kilise tarafından gerçekleştirilen bir soruşturma sonucunda, 1950 yılından bu yana 36 papazın 29 çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu duyurdu.


Kanada’da ilk kez kamuoyuna açıklanan söz konusu soruşturma sonuçları, ülkenin resmi yayın kuruluşu CBC’de yayımlanan The Fifth Estate isimli programda gündeme getirildi. Programın araştırmacıları tarafından bir süre önce başlatılan çalışmada, ülke genelindeki 60 başpiskoposluk ve piskoposluğa başvurularak, geçmişte kaç papazın cinsel istismarda bulunduğu soruldu. Programın son bölümünde, şu ana kadar sadece British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu tarafından bir soruşturma gerçekleştirildiği ve 36 papazın 1950 yılından bu yana 29 çocuğa cinsel istismarda bulunduklarının saptandığı belirtildi.

British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu, papazların cinsel tacizine maruz kalanlara çağrıda bulunarak, kendilerine başvurmalarını da istedi. Papa Franciscus geçen yıl Vatikan’da rahipler aleyhinde devam eden 2 bin cinsel taciz davası olduğunu açıklamıştı. Papazların cinsel istismar vakalarında en büyük sayı ABD’de bulunuyor. ABD Katolik Başpiskoposlar Konferansı tarafından 2004’te yapılan araştırmaya göre, ülkede 1950-2002 döneminde 4 binden fazla Katolik rahip, 10 bin 667 çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanmıştı. Şili’den Avustralya’ya kadar on binlerce çocuk istismarı vakasının Katolik dünyasında yaşandığı ortaya çıkmış, Vatikan ise işlenen suçlardan “utanç ve üzüntü” duyulduğunu belirtmişti.

ALMANYA’DA DA YAŞANDI

Benzer bir durumun Almanya’da da yaşandığı ortaya çıkmıştı. Dresden’de düzenlenen Almanya Protestan Kilisesi toplantısında konuşan rahip Kirsten Fehrs, geçen yıl başlatılan araştırma sonucunda kiliseye ait bakım yerlerinde 770 kişinin cinsel istismara uğradığını ve bunların bir çoğunu çocukların oluşturduğunun tespit edildiğini aktarmıştı. Fehrs, cinsel istismarların bir kısmının kiliselerin içinde vuku bulduğunu belirterek, bu tip vakaları araştırmak amacıyla ayrılan 1.3 milyon avro ödeneğe bir milyon avro daha katkıda bulunulacağını dile getirmişti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.