Baroların ‘Berkin’ davasına katılma talebi reddedildi. Mahkeme, kılık değiştiren polisin SEGBİS’le salona bağlanmasını uygun buldu. Dava sürerken avukatlara polis saldırdı

Dışarıda avukata dayak içeride katile kıyak...

ERK ACARER
erkacarer@birgun.net
@eacarer

Gezi Direnişi sırasında Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması dün İstanbul Çağlayan Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Elvan Ailesi, ‘tüm faillerin’ yargılanması talebini yineledi. Sanık polis Fatih D. tutuklanmadı, ikinci duruşma 6 Temmuz’a ertelendi.

Duruşma öncesi Adliye önünde yapılan açıklamada, “Gülüşün gibi güzel günler kuracağız” pankartı açıldı. Baba Sami Elvan, “Bu başka çocukların da öldürülmemesi için emsal bir davadır. Türkiye çocuklarına bir şey olmasın diye adalet talep ediyoruz” dedi. Saat 10.00’ da başlayan dava öncesinde, davaya katılmak isteyen halkın engellenmesi gerginliklere sebep oldu. Zaman zaman arbede yaşandı. Gezi’nde yaşamını yitiren çocukların yakınları ve aileleri de mahkeme salonundaydı. Ali İsmail Korkmaz’ın, Mehmet Ayvalıtaş’ın, Ahmet Atakan’ın, Ethem Sarısülük’ün, Hasan Ferit Gedik’in ailesiyle birlikte Dilek Doğan’ın ailesi de Elvan Ailesi'ni yalnız bırakmadı. Mahkemeyi izleyenler arasında; CHP vekilleri Ali Şeker, Ali Haydar Hakverdi ve Hilmi Yarayıcı’nın yanı sıra Sera Kadıgil de vardı. HDP’li Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya, Celal Doğan ve Garo Paylan da salondaydı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Sol Grup Başkan Yardımcısı Anrei Hunko da gözlemci olarak bulundu.

Berkin’in anne ve babası ile iki kardeşi de davaya şikâyetçi olarak müdahil oldu. İstanbul ile berabera Ankara, Diyarbakır, İzmir’in de aralarında bulunduğu pek çok baro da davaya katılma talebinde bulundu. Baro temsilcileri özetle belli noktalara şöyle vurgu yaptı: “Bir çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi. Berkin Elvan, toplumsal bir reaksiyon yaşandığı sırada kasıtlı bir biçimde öldürüldü. Duyarlılık gösterip adalet arayanlar ise şiddete uğradı, gözaltına alındı, tutuklandı. Bu toplumsal bir davadır. Sadece tetiği çeken suçlu değildir. Ortada, ‘Emri ben verdim’ diyenden başlayıp, tetiği çekenin yanında olan amirlere kadar uzanan bir suç halkası vardır.” Halen Van Emniyet’inde görev yapan sanık polis Fatih D., duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Sanığın, tıpkı Gezi Direnişi’nde öldürülen Ethem Sarısülük’ün katili Ahmet Şahbaz gibi kılık değiştirerek katıldığı tespit edildi. Avukatlar, Fatih D.’nin, takma bir peruk, bıyık ve ‘aksesuar olarak’ gözlük taktığını belirtip bunun tespit edilmesini istedi.

Hafızasını yitiren sanık!

Sanığın SEGBİS bağlantısı yerine mahkemeye getirilmesi talebine, dayanak olarak fiziksel bir engelinin olmaması ve müebbetle yargılanması gösterildi. Ayrıca sanığın SEGBİS ile bağlanmasının bir gerekçesi olmadığına vurgu yapıldı. Mahkeme başkanının, “Davaya gelmek ister misin?” diye sanığa sorması dikkat çekti. “Gelmek istememem” diyen Fatih D.’nin, “Eşim hamile, can güvenliğim de yok” sözleri salonda tepki çekti. Ara kararını açıklayan mahkeme, sanığını salona SEGBİS ile bağlanmasında bir sakınca olmadığına hükmetti.

Dava sürerken, Adliye girişinde ‘Cumhuriyet’in tutuklu avukatları için’ oturma eylemi yapan hukukçulara ise polis müdahale etti. Saldırı adliye dışında da sürdü. Yerlerde sürüklenen avukatlardan 8’i ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Avukatlardan Ahmet Üniver’in bacağının, Gökmen Yeşil’in ise burnunun kırıldığı ileri sürüldü. Dünya Avukatlar Günü’nün ertesinde ve Berkin Elvan duruşması sırasında gerçekleşen müdahale, adeta ‘İşte yeni Türkiye’nin adaleti’ dedirtti. Polis, adliyeyi de biber gazına boğdu. Salondaki pek çok kişi gazdan etkilendi. Aranın ardından sanık Fatih D.’nin savunmasına geçildi. Sanık ifadesinde, olay sırasında bir günden fazla görev yaptığını belirtti. “4 yıl geçti, o gece 4-5 kişide Zed (gaz tüfeği) vardı. Ben kullandım mı bilmiyorum” dedi. Sanık görüntülerden de kendisini teşhis edemediğini öne sürdü. Taktığı gözlüğün ise aksesuar olduğunu belirtti!

Gülsüm Elvan fenalaştı

Sanıktan sonra konuşan anne Gülsüm Elvan özetle şunları aktardı: “Ben çocuğumu ekmek almaya gönderdim. Madem suçluydu o çocuğu yakalayıp getirecektiniz. Neden öldürdünüz? Hepiniz çocuk katilisiniz! Siz adil yargılama yapmadığınız sürece daha çok katledilen olacak” Anne Elvan konuşurken fenalaşınca, duruşmaya yine ara verildi. Ara sonrası Baba Sami Elvan, net ifadeler kullandı: “Oğlumu vuran polisler bellidir. Görüntüler çok açık. Emniyet katilleri biliyor ama vermiyor." Abla Gamze Elvan ise “Polisler beni tehdit etti. Kardeşin gibi sen ve bütün teröristleri temizleyeceğiz dediler. Mahalleli kurtardı” ifadelerini kullandı. Tanıklar polisin çok sert müdahalede bulunduğunu ve Berkin vurulduktan sonra polislerin ona doğru yönlendiğini ifade etti. Berkin’in Avukatlarından Oya Aslan, “Görüntülerdeki kişinin kim olduğu tanınmaya elverişlidir. Bu kişi sanık Fatih D.’dir” dedi. Av. Can Atalay ise “AİHM kararları açıktır, toplantı yasadışı bile olsa bu, o toplantının dağıtılmasında, zor kullanılmasını haklı göstermez” diye konuştu. Ardından karar için ara verildi. Mahkeme, tutuklama talebini reddetti ve duruşmayı 6 Temmuz saat 10.00’a erteledi.