Dışişleri, AB zirvesinden beklentileri sıraladı: Vize serbestisi, mali yardım

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aksoy, ABD ile ortak çalışma grubu ile ilgili "Bu temasların devam etmesi lazım. Önümüzdeki hafta Müsteşar Ümit Yalçın Washington'ı ziyaret edecek. Bu temasların devam etmesil lazım." dedi.

Türkiye-AB Zirvesi

Aksoy, Türkiye-AB Zirvesi ile alakalı, "Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesini, vize serbestisinin sağlanmasını, Suriyelilere yönelik mali yardımların hızlandırılmasını bekliyoruz. Bu zirvenin AB ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmasını umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin bugünkü durumu ve gelecekte nasıl olacağının ele alınması için uzun süredir yapılması planlanan toplantı 26 Mart'ta Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenlenecek.

Toplantıya Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılacak.

Türkiye Almanya ilişkileri

Türkiye ile Almanya ilişkilerine de değinen Aksoy, "Yakaladığımız olumlu havayı yeni hükümet ile de geliştirmek istiyoruz." dedi.

Salih Müslim'in iadesi

Salih Müslim'in iadesi ile ilgili konuşan Aksoy, "Salih Müslüm'ün ensesindeyiz, Avrupa Birliği ülkeleri iki yüzlü davranmamalı." ifadesini kullandı.

ABD'den füze alımı

Sözcüsü Aksoy, Patriot füze savunma sistemleriyle ilgili ABD ile de temaslarının devam ettiğini söyledi.

AB'ye tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, AB liderlerinin Brüksel'deki zirve sırasında Türkiye'nin Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki faaliyetlerini kınayan açıklamasına tepki gösterdi.

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aksoy, "Yunanistan'ın çıkarlarına hizmet eden, ülkemize yönelik kabul edilemez ifadeler içeren bir açıklama yapıldı. AB, Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını yitirmiştir" dedi