Çavuşoğlu, Akar ve Hakan Fidan Libya’ya giderken Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet ise Mısır’a gitti. AKP Sözcüsü Çelik, “Senkronize olarak düşünmemek lazım, iki ayrı konu” dedi.

Dışişleri Bakanı Libya’ya, yardımcısı Mısır’a gitti

Dışişleri Bakanlığı’ndan Libya ve Mısır’a iki ayrı ziyaret gerçekleştiriliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan Libya’ya giderken Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet ise Mısır’a gitti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Mevlüt Çavuşoğlu'na Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın da eşlik edeceği belirtildi. Açıklamada, ziyareti sırasında, ikili ilişkilerin ele alınması ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğü aktarıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trablus'ta Libyalı mevkidaşı Necla el-Menguş ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, "Libya'nın bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığı ve siyasi birliğinin muhafazasına önem veriyoruz" dedi.

MISIR ZİYARETİ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet ise resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gitti.

AKP SÖZCÜSÜ’NDEN AÇIKLAMA

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, iki ziyaretin aynı anda yapılmasına dair bir soruya, “Senkronize olarak düşünmemek lazım, iki ayrı konu. Libya ile ilgili yürüyen işler var ve kritik aşamalar geçiliyor. Mısır'la ise aramızdaki meseleleri konuşmak ile ilgili yeni mekanizmalar oluşturmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.

NORMALLEŞME SÜRECİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 12 Mart'ta Mısır'la diplomatik temasların başladığını açıklamıştı. Bunun ardından Mısırlı bir yetkili, ülkesiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için egemenlik ilkesine ve Arap ulusal güvenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtmişti.

Çavuşoğlu, 10 Nisan'da da Mısırlı mevkidaşı Semih Şukri ile Ramazan ayını tebrik amacıyla bir görüşme gerçekleştirmişti. Şukri, Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği bu telefon görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin son dönemdeki açıklamaları ve jestlerinin takdir edildiğini' söylemişti.

Türkiye ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Konuyla ilgili tezkere TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edilmişti. Dostluk grubunun kurulmasıyla, iki ülke ilişkilerindeki normalleşme sürecine parlamenter diplomasi ayağında da katkı sağlanması amaçlanıyor.