Dıişileri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, AB üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde kabul edilen ortak bildiriye ilişkin, "Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve düzensiz göç konusundaki bölümleri taraflı, vizyonsuz ve gerçeklerden kopuktur" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı: 9 AB üyesinin imzaladığı bildiri taraflı ve vizyonsuzdur

Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen zirvede yayımlanan ortak bildirinin Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve göç konusundaki bölümlerine Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. Bakanlık konuyla ilgili, "Yapılan açıklama geçen senelerde olduğu gibi taraflı, vizyonsuz ve gerçeklerden kopuktur. Yunanistan'ın izinden giden ülkeleri yanlı ve taraflı tutumlarını terk etmeye devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Güney Kıbrıs, Fransa, Hırvatistan ve Slovenya'nın katılımıyla düzenlenen Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Avrupa Ülkeleri (MED9) Zirvesi'nde iklim krizi ile mücadele atılacak adımların sıralandığı Atina Bildirgesi yayımlandı.

Bildirgede, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik, ormanlar, deniz kirliliği ve sivil savunma gibi başlıklar yer aldı. Zirve sonuç bildirgesinde ise Kıbrıs meselesinde iki toplumlu, iki bölgeli federasyon çözümünün benimsendiği ifadelerine yer verildi. Bildirgede, iki devletli çözümün kabul edilemez olduğu ve Maraş'ın açılmasına yönelik kararın geri çekilmesi gerektiği kaydedildi.

Bildirgede, kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlarının, BM Deniz Hukuku Sözleşmesine uygun olarak barışçıl yöntemlerle belirlenmesi gerektiği aktarıldı. Güney Kıbrıs'ın, meselenin Uluslararası Adalet Divanı olasılığı da dahil olmak üzere diyalog yoluna başvurularak çözülmesine yönelik çağrısına işaret edildi.

'İZLEDİKLERİ TEK YANLI TUTUMLARINI TERK ETMEYE DAVET EDİYORUZ'

Dışişleri Bakanlığı'ndan söz konusu bildiri ile ilgili sert tepki geldi. Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç imzasıyla yapılan açıklamada, "AB'nin dokuz üyesinin Atina'da yaptıkları zirve sonucunda yayınlanan ortak bildirinin, Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve düzensiz göç konusundaki bölümleri, önceki senelerde olduğu gibi taraflı, vizyonsuz ve gerçeklerden kopuktur. Söz konusu bildiriye imza atan AB ülkelerini dayanışma kisvesi altında Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) körü körüne peşinden giderek izledikleri tek yanlı ve taraflı tutumlarını terk etmeye davet ediyoruz" denildi.

DHA