Dışişleri Bakanlığı: AB yaptırımlarını misliyle mukabele edeceğimizi vurgulamak istiyoruz

Lüksemburg'da gerçekleştirilen Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye'nin Suriye harekatı ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri görüşüldü.

AB üyeleri Türkiye'ye ortak silah ambargosu uygulamama yönünde karar alınırken, bununla birlikte operasyon için "kınama" açıklaması yaptı.

AB ülkeleri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine de karşı çıkarak, yaptırım olasılığını tartıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN YANIT

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne yanıt açıklaması yayımladı.

Yapılan açıklamada "Hidrokarbon faaliyetlerimizi KKTC’yle birlikte kararlılıkla sürdüreceğimizi ve AB’nin bu konuda engelleyici tedbirlere başvurması halinde misliyle mukabele edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"AB’nin aldığı bu kararlarda bir kez daha Kıbrıs Türklerine hiçbir atıfta bulunmaması ve onları yok sayması ibret ve endişe verici bir durumdur. Bu durum, AB’nin Kıbrıs konusunda artık Rum tarafının tümüyle rehinesi haline geldiğinin ve tarafsız kalamayacağının son örneğini teşkil etmiştir. Aslında AB’nin, 2004 yılında aldığı kararları ve verdiği sözleri hayata geçirmemekle, Kıbrıs Türklerini gözardı ettiği yadsınamaz bir gerçektir. AB’nin bu tavrını da şiddetle kınıyoruz. Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın tesisi, herkesin kazanacağı bir işbirliği iklimi yaratılması, ülkemizin ve özellikle Kıbrıs Türklerinin ilgili anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarına saygı gösterilmesi ve Doğu Akdeniz’in siyasi, hukuki, tarihi ve coğrafi gerçeklerinin dikkate alınmasıyla mümkün olacaktır. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi'nin (DİK) bugün Lüksemburg'da yapılan toplantısında, 'Kuzeydoğu Suriye' ve 'Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Yürütmekte Olduğu Faaliyetler' başlıkları altında kabul ettiği kararları ve ülkemize yönelik yaptığı çağrıları tümüyle reddediyor ve kınıyoruz. Bu hukuksuz ve yanlı tutumu nedeniyle, AB ile bazı alanlardaki işbirliğimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz."