Dışişleri Bakanlığı, Türk heyetinin Kahire'deki diplomatik görüşmelerinin tamamlandığını, istikşafi nitelikli görüşmelerin "samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirildiğini" bildirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da görüşmelerin ardından "Önümüzdeki süreçte ilişkileri normalleştirmek için atılabilecek adımlar konusunda görüşmeler devam edecek" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Mısır açıklaması: Görüşmeler samimi ve kapsamlı oldu

Dışişleri Bakanlığı, sekiz yıl aranın ardından 5-6 Mayıs'ta Kahire'de bir araya gelen diplomatik heyetlerin görüşmelerinin sona erdiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ve Mısır heyetlerinin Kahire'de yaptığı istikşafi nitelikli görüşmelerin "samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirildiği" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Türkiye ve Mısır'ın istişarelerin ilk turunun sonuçlarını değerlendireceğini ve müteakip adımları kararlaştıracağını bildirildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "Önümüzdeki süreçte ilişkileri normalleştirmek için atılabilecek adımlar konusunda görüşmeler devam edecek" dedi.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 12 Mart'ta Mısır'la diplomatik temasların başladığını açıklamıştı. Bunun ardından Mısırlı bir yetkili, ülkesiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için egemenlik ilkesine ve Arap ulusal güvenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtmişti.

Çavuşoğlu, 10 Nisan'da da Mısırlı mevkidaşı Semih Şukri ile Ramazan ayını tebrik amacıyla bir görüşme gerçekleştirmişti. Şukri, Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği bu telefon görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin son dönemdeki açıklamaları ve jestlerinin takdir edildiğini' söylemişti.

Türkiye ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Konuyla ilgili tezkere TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edilmişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da, dün (5 Mayıs) Türkiye heyetiyle beklenen görüşmelerin ülkenin başkenti Kahire’de başladığını duyurmuştu.