Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının ülkemizi ziyaretinde yaşanan oturma düzeni tartışmasının, Avrupalılıkla, kadın olmakla, İstanbul Sözleşmesi'yle ve Avrupa Komisyonu'nun konumu ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu konuda bir kasıt veya kötü niyet aranması da anlamsızdır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan "oturma krizi" açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Türkiye ziyareti sırasında yaşanan koltuk kriziyle ilgili sözlerine, "Kadın olmakla, İstanbul Sözleşmesi ile ilgisi yoktur" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Bakanlığın internet sitesinden von der Leyen'in oturma krizi ile ilgili sözlerine yönelik yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının ziyaretinde yaşanan oturma düzeni tartışmasının, Avrupalılıkla, kadın olmakla, İstanbul Sözleşmesi’yle ve Avrupa Komisyonu’nun konumu ile hiçbir ilgisi yoktur” denildi.

Bakanlığın açıklamasının tamamı şöyle:

"AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının ülkemizi ziyaretinde yaşanan oturma düzeni tartışmasının Avrupalılıkla, kadın olmakla, İstanbul Sözleşmesi’yle ve Avrupa Komisyonu’nun konumu ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu konuda bir kasıt veya kötü niyet aranması da anlamsızdır.

‘TÜRKİYE’NİN MİSAFİRPERVERLİĞİ SORGULANMASIN’

Mesele AB protokolünün kendi arasındaki eşgüdümsüzlüğü ve ihmalinin bir sonucudur. Türkiye, kendisine iletilen talepleri karşılamıştır. Evrensel protokol düzenlemelerine uygun olarak, Türkiye’deki protokol düzenlemelerinde de makam sahiplerinin cinsiyetine göre farklı bir uygulama yapılmamaktadır. Bu nedenle, kimse köklü bir diplomasi geleneğine sahip Türkiye’nin, misafirperverliğini ve heyet ağırlama tecrübesini sorgulamamalıdır.

Türkiye, AB Komisyonu Başkanlığının ilk defa bir kadın tarafından üstlenilmesinden memnuniyet duymakta, bunun kadının güçlendirilmesi ve eşit haklara sahip olmasında önemli bir adım teşkil ettiğini düşünmektedir. Sayın Cumhurbaşkanının Ursula von der Leyen ile de karşılıklı güven ve saygıya dayanan yakın ve dostane bir ilişkisi bulunmaktadır.

AB içi siyasi kavgalarından kaynaklanan ve tüm ayrıntıları AB yetkililerince bilinen bu olayın, hala AB içindeki bazı ülkelerde siyasi tartışmalara malzeme olarak kullanılması ve özellikle cinsiyet ayrımcılığıyla ilişkilendirilmesi üzücüdür."

VON DER LEYEN, “SANDALYE OLAYI KADIN OLDUĞUM İÇİN YAŞANDI” DEMİŞTİ

Von der Leyen'in ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in 6 Nisan'da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sırasında, Michel'e eşit sandalye verilmiş ancak aynı statüdeki von der Leyen, başka tek sandalye konmadığı için, Dışişleri Bakanı ile aynı statüye denk düşen ikili koltukta oturmak zorunda kalmıştı. Von der Leyen oturma krizi hakkında, "Kadın olmasaydı böyle bir olay yaşanmayacağını" söylemişti.