Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararının ardından Ukrayna’nın Doğusundaki bölgelerde olan vatandaşlarına bulundukları yerden ayrılmalarını tavsiye etti. İlerleyen saatlerde yapılan bir diğer açıklamada ise "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz" denildi

Dışişleri Bakanlığı'ndan Ukrayna açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Türk vatandaşlarına bölgeden ayrılmaları tavsiyesinde bulundu. İlerleyen saatlerde bir açıklama daha yapan Bakanlık, "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararı aldıklarını açıklamasının ardından söz konusu bölgeye seyahat uyarısında bulundu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ukrayna’nın Doğu bölgelerindeki son gelişmeler çerçevesinde, vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu bölgelerinden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

"Ukrayna’nın Doğu bölgelerindeki son gelişmeler çerçevesinde, vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu bölgelerinden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir. Vatandaşlarımızın gerekli durumlarda Kiev Büyükelçiliğimiz ile temas etmeleri önerilmektedir. Acil durumlarda Kiev Büyükelçiliğimiz (+380632114765 ; +380632557748) ve Bakanlığımızın Konsolosluk Çağrı Merkezi (0312 292 2929) ile irtibata geçilmesi mümkündür."

DIŞİŞLERİ'NDEN BİR AÇIKLAMA DAHA: KARARI KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararını kınayan bir açıklama yayınlandı.

Kararın, Minsk Anlaşmaları'na aykırı olduğu ifadelerine yer verilen açıklamada, "Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Rusya Federasyonu'nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları'na aykırı olduğu gibi, Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir. Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz."