Dışişleri Bakanlığı, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) üçlü zirveden sonra yayımladığı bildiriyi bütünüyle reddettiğini açıkladı.

Dışişleri: Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın ortak bildirisini reddediyoruz

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi’nin düzenlediği üçlü zirve sonrasında yayımlanan bildiriye ilişkin Dışişleri Bakanlığından yazılı açıklama geldi.

"Bu üçlünün önceki toplantılarından da artık alışılageldiği üzere, ülkemize karşı mesnetsiz itham ve iddialar içeren bildiriyi bütünüyle reddediyoruz” denilen açıklamada, “Doğu Akdeniz'de barış, istikrar ve iş birliğini desteklemek' amacını taşıdığı öne sürülen bu üçlü oluşum tarafından yayımlanan bildirilerin her seferinde ülkemizi hedef alması, bu ülkelerin asıl niyetlerini ortaya koymaktadır" ifadeleri kullanıldı.

'DÜŞMANCA POLİTİKALAR DEĞİŞMEDİKÇE SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ'

Doğu Akdeniz'de gerçek iş birliğinin, ancak içinde Kıbrıs Türklerinin de olacağı, tüm kıyıdaş ülkeleri içine alan kapsayıcı bir yaklaşımla sağlanabileceği belirtilen açıklamada, "Bölgedeki sorunları yaratan ülkeler, maksimalist ve düşmanca politikalarını değiştirmedikçe sorunların çözümü olamazlar. Doğu Akdeniz'de hem kendi haklarımızı hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceğiz" vurgusu yapıldı.

ÜÇ ÜLKEDEN İŞBİRLİĞİ MESAJI

Dün yapılan üçlü zirve sonrası açıklama yapan GKRK Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, üç ülkenin uluslararası hukuk temelinde bölgede barış ve istikrarı güvence altına alma hedefiyle işbirliği içinde olduğunu belirterek üçlü formatın Türkiye'yi hedef almadığını söylemişti.

Maraş bölgesinin sivillerin girişine açılmasını da değerlendiren Anastasiadis "Türkiye bir dizi yasadışı eylemle gerilimi tırmandırıyor” diye konuşmuştu.