Taliban heyeti, öğleden sonra temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Taliban heyeti Dışişleri Bakanlığı'nda Çavuşoğlu başkanlığındaki yetkililerle görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu basın toplantısı düzenledi. "Uluslararası topluma şu andaki Taliban yönetimiyle angajmana girmenin önemini anlatıyorduk. Tanımak farklı, angajman farklı bir şey" diyen Çavuşoğlu, Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduklarını söyledi.

Dışişleri'nde Taliban ile görüşme | Çavuşoğlu: Tavsiyelerimizi paylaştık

Afganistan'daki radikal İslamcı Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, beraberindeki heyetle temaslarda bulunmak için bugün Türkiye'ye geldi.

Katar'dan aktarmalı olarak İstanbul'a gelen Muttaki ve heyet, saat 14.20 sularında yine hava yoluyla Ankara'ya ulaştı ve ardından burada konaklayacakları otele giriş yaptı. Heyet daha sonra Dışişleri Bakanlığı'na geçerek Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk yetkililerle bir araya geldi. Bu ziyaret, Taliban ile Türkiye arasındaki ilk üst düzey temas oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Afganistan’daki son durum hakkında Taliban heyetinden bilgi aldıklarını açıkladı ve “Kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık” dedi. Çavuşoğlu şunları söyledi:

- (Taliban heyetinin ziyareti) Türkiye'ye gelmek istediler, bilgi dün akşam geldi, kendilerini davet ettik. İlgili kurumlarımızla beraber bir görüşme gerçekleştirdik. Afganistan'daki son durum hakkında bilgiler aldık. Türkiye olarak düşüncelerimizi paylaştık.

- Uluslararası topluma şu andaki Taliban yönetimiyle angajmana girmenin önemini anlatıyorduk. Tanımak farklı, angajman farklı bir şey.

- Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor.

- Terörle mücadele önemli. Boşluk olursa terör örgütlerinin saldırılarını arttıracağını görüyoruz.

- Diğer taraftan da başında beri şu andaki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Batılılar gibi ders verir gibi ön şartlar söyleyerek değil. Taliban dışındaki tüm etnik gruplardan kişilerin de yönetime davet edilmesinin önemini bir kere daha anlattık.

- Kızların eğitimi ve kadınların iş hayatında çalışabilmesi tavsiyelerimizi paylaştık. Bizim orada yaşayan, dönmek isteyen vatandaşlarımız ile ilgili konuları gündeme getirdik. Başkonsolosluklarımızın tekrara açılması için beklentilerimizi dile getirdik. Düzenli uçuşların başlaması için güvenlik konusunda beklentilerimizi bir kez daha kendilerine anlattık.

- Taliban heyeti, Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşme gerçekleştirecek.

Taliban'ın insani yardım talebinde bulunduğını belirten Çavuşoğlu, yardımların süreceğini dile getirdi.

NELER YAŞANDI?

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü almasının ardından, Erdoğan hükümeti ile Taliban arasında Kabil Havalimanı'nın işletmesi ve güvenliği konusunda anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Taliban, Türkiye dahil, ülkede yabancı güçleri istemediğini açıklamıştı. Bu konuyla ilgili olarak hükümet yetkilileri, Taliban liderleriyle üç saati aşan görüşmeler yapmışlardı.

disisleri-nde-taliban-ile-gorusme-cavusoglu-tavsiyelerimizi-paylastik-932289-1.

Bununla birlikte AKP iktidarı, Taliban'a yönelik olumlu sinyaller vermişti. Son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, “Afganistan'da yeni bir siyasi ve jeopolitik bir hakikatle karşı karşıyayız ülkede güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanması sadece bölgesel düzeyde değil uluslararası ölçekte de kritik önemdedir. Diyalog kanallarını açık tutarak stratejik sabırla ve kademeli bir yaklaşımla Taliban'ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“TÜRKİYE İLE SAĞLAM İLİŞKİ” HEDEFİ

Bugün Ankara'ya gelen olan Muttaki, geçen ay yaptığı açıklamada Kabil yönetiminin "Türkiye ile sağlam bir ilişki kurmak" istediğini belirtmişti.

O dönemde yaptığı açıklamada Muttaki, Türk yetkililerle iletişim halinde olduğunu söylemiş ve Türkiye’nin Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın inşası için yardım etmesini beklediklerini kaydetmişti.

TALİBAN SÖZCÜSÜ, ÇAVUŞOĞLU'NU DAVUTOĞLU İLE KARIŞTIRDI

Öte yandan Taliban Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Qahar Balkhi, Taliban heyetinin Ankara’ya gideceğini duyurduğu tweetinde Mevlüt Çavuşoğlu'nu Ahmet Davutoğlu ile karıştırdı.

Balkhi tweetinde, “Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun resmi daveti üzerine Ankara'ya hareket etti. Heyet, üst düzey Türk yetkililerle karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda görüşmelerde bulunacak” ifadelerini kullandı.

Ahmet Davutoğlu 2009-2014 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

taliban-heyeti-ankara-ya-geliyor-932110-1.