Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, 'göçmenleri Ruanda'ya gönderme planına Türkiye'yi de katmak istediğini' söyleyen İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği için aday olan Dışişleri Bakanı Lis Truss'a yanıt verdi. Bilgiç, "Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak" ifadelerini kullandı.

Dışişleri'nden İngiltere'ye 'göçmen' yanıtı: Türkiye sığınmacı kampı olmayacak

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'ten ülkedeki sığınmacıları, aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelere göndermeyi planladığını açıklayan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'a yayınladığı bir açıklamayla yanıt verdi.

Bilgiç, "Bu iddiaların asılsız olmasını ümit ediyoruz" ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yayınlayarak "Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak" dedi.

Bilgiç, söz konusu açıklamayı sosyal medya hesabından “Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı değildir. Türkiye, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır.” Birleşik Krallık Basınında Ülkemize İlişkin Yer Alan İddialar Hakkındaki Soruya Cevabım" notuyla paylaştı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Birleşik Krallık basınında, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın Başbakan olması halinde Ruanda'yla yapılan sığınma alanındaki işbirliği anlaşmasının bir benzerinin ülkemizle de yapılmasını talep edeceği yönünde haberler yer almıştır. Sayın Truss’a atfen basında yer alan bu iddiaların asılsız olmasını ümit ediyoruz.

'EŞİT SORUMLULUK' ÇAĞRISI

8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin üçüncü ülkelerin talebi üzerine daha fazla yük alması, bunun da ötesinde iltica hakkı konusundaki uluslararası düzenlemelerle bağdaşmayan bir yaklaşımın içinde yer alması söz konusu değildir. Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır. Kaldı ki, bu tutumumuzu, geçtiğimiz yıl Afgan sığınmacılar konusunda çıkan benzer haberlerin ardından da kamuoyuyla paylaşmıştık.

Bu çerçevede, tüm ülkeleri, göç konusunda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve eşit sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz."

NE OLMUŞTU?

İngiltere’de, Başbakan Boris Johnson’ın yerine gelmek için yarışan adaylar arasında öne çıkan isimlerden biri olan Liz Truss’ın, Ruanda planına Türkiye’nin de katılmasını isteyeceği öğrenilmişti.

The Times'ta yer alan habere göre, Truss, özel olarak milletvekillerine, Truss’ın Kanal göçmen kriziyle mücadele etmek amacıyla Ruanda ile yapılan anlaşmanın benzerini yapmak istediğini söylemiş, geçici koruma statüsündeki yaklaşık dört milyon Suriyeli ile dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna sahip olmasına rağmen Türkiye ile müzakereleri başlatmak istediğini eklemişti.