DİSK Basın-İş: Cumhuriyet çalışanlarının aleyhine tanıklık yapanlar yönetici oldu

DİSK Basın-iş görevden alınan üyeler ve Cumhuriyet'te yaşanan süreç hakkında açıklama yaptı. Yeni yönetim için sendika, "Arkadaşlarımızın koltukta oturmak adına onlara biat etmeyeceklerini biliyorlardı. Her koşulda gazeteciliği ve editoryal bağımsızlığı savunmaya devam edeceklerini biliyorlardı. Bu nedenle ilk hedefleri DİSK'liler oldu" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş), Cumhuriyet Vakfı’nda yönetiminin değişmesinin ardından, gazete yönetime getirilen isimlere tepki gösterdi. Yazılı yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazete çalışanlarının aleyhine tanıklık yapanların Cumhurityet’te yönetici olduğunu belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinde yönetiminin değişmesinin ardından sorumlu müdür olan DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ile yazıişleri müdürü DİSK Basın-İş üyesi Bülent Özdoğan da görevden alınmıştı. Vakfın başkanlığına Alev Coşkun’un getirildi. Yaklaşık 2 yıldır Murat Sabuncu’nun yürüttüğü genel yayın yönetmenliği görevine de haber koordinatörü şefi Aykut Küçükkaya’nın atanmasına karar verildi.

Gazetenin yönetici ve yazarlarının tutuklandığı dönemde, Faruk Eren’in görev aldığı belirtilen açıklamada “Dışarıdan müdahalelerle Cumhuriyet’i yıkamayanlar, bu kez ‘Her ağacın kurdu özünde olur’ dediler ve ‘Ne olursa olsun, küçük olsun, benim olsun’ diyenlerle yola devam ettiler. Saray’a yazılan ihbar mektubu ile gazetecilere dava açıldı, tutuklandılar. Yurt içinde ve yurt dışında gazeteciler dayanışma örgütlerken onlar iddia makamının tanıkları olarak ortaya çıktılar.” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı;

Koltuğa oturur oturmaz ilk icraatları belki de günler öncesinden üzerinde çalıştıkları planı uygulamaya koymak oldu. Bir yandan gazetenin birinci sayfasını değiştirirken diğer yandan gazetenin zor günlerinde yükü omuzlayanlar arasında yer alan Genel Başkanımız ve gazetenin sorumlu müdürü Faruk Eren ile üyemiz ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan’ı yazı işleri müdürlüğü görevinden aldılar.

Bu kararın altına imza atanları tanıyoruz, iktidar hırsının nasıl gözlerini kararttığını biliyoruz. Onları Cumhuriyet matbaası emekçilerinin grevi sırasında grev kırıcılığı yaptıkları zamandan da tanıyoruz.

Bizim onları bildiğimiz gibi onlar da bizi biliyor. Arkadaşlarımızın koltukta oturmak adına onlara biat etmeyeceklerini biliyorlardı. Her koşulda gazeteciliği ve editoryal bağımsızlığı savunmaya devam edeceklerini biliyorlardı. Bu nedenle ilk hedefleri DİSK’liler oldu. Daha iki gün önce söylemiştik, editoryal bağımsızlığı savunmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet emekçilerine yönelik her hareketinizde karşınızda DİSK’lileri bulacaksınız.

Cumhuriyet’te yaşanan bu tasfiye operasyonu karşısında başta gazetecilik meslek örgütleri olmak üzere tüm emek, meslek ve demokratik kitle örgütlerini haber alma hakkına ve gazetecilik mesleğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.