DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıkladı: 88 üyemiz virüse yakalandı

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, en az 88 üyelerinin koronavirüse yakalandığını, 172 üyelerinin karantinada olduğunu, 2 üyelerinin ise hayatını kaybettiğini açıkladı.

DİSK Yönetim Kurulu adına dün ikinci kez online basın toplantısı düzenleyen Çerkezoğlu, virüs salgınına karşı ısrarla dile getirdikleri öneri ve taleplerinin yetkililerce dikkate alınmadığını belirterek, “İşçileri ve ailelerini gözden çıkararak salgınla mücadele olmaz!” dedi.

172 ÜYEMİZ KARANTİNADA

DİSK’in örgütlü olduğu işyerlerinde yaşananlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çerkezoğlu, “Genel-İş, Lastik-İş ve Birleşik Metal-İş sendikalarımızın örgütlü olduğu işyerleri başta olmak üzere en az 88 üyemizde Covid-19 pozitif tespit edilmiştir. En az 172 üyemiz karantinadadır. Ne yazık ki Genel-İş üyesi bir arkadaşımızı Covid-19 nedeniyle, Lastik-İş üyesi bir arkadaşımızı da Covid-19 şüphesiyle kaybettik” diye konuştu.

DİSK’e bağlı sendikaların Covid-19 pozitif vakaların olduğu işyerlerinde üretimin durdurulması ve etkin önlemler alınması için harekete geçtiğini söyleyen Çerkezoğlu, örneğin Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 10 fabrikada üretimin durdurulduğunu kaydetti. Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Bazı işyerlerimizde üyelerimiz çalışmaktan kaçınma haklarını kullandı. Sendikalarımız ücretsiz izin uygulamalarına karşı çıktı ve işin durması/azalması durumunda kısa çalışma olanağının kullanılmasını talep etti. Büyük oranda sonuç alındı. Zorunlu olarak çalışan üyelerimizin sağlığının korunması için de işverenlerle sürekli temas halindeyiz, önlemleri denetliyoruz.”

İNSAFSIZLIK, VİCDANSIZLIK!

Devletin ise halen işe gitmek zorunda bırakılan milyonlarca işçinin hayatını önemsemediğini belirten Çerkezoğlu, 20 yaşın altına getirilen sokağa çıkma yasağından sadece 24 saat sonra, 18-20 yaş arası çalışanların yasaktan muaf olduklarının açıklandığını hatırlattı. Çerkezoğlu, “811 bin genç işçinin işe gitme mecburiyetinde bırakılması insafsızlıktır, vicdansızlıktır ve izansızlıktır. ‘Çarklar dönecek’ dayatmanızın en büyük bedelini bu salgın koşullarında çalışmak zorunda bıraktığınız işçiler ve aileleri ödeyecek” ifadelerini kullandı.

İşçilerin 6331 sayılı yasanın 13’üncü maddesine göre çalışmaktan kaçınma hakkının olduğuna dikkat çeken DİSK Başkanı Çerkezoğlu, “Evde kalması fiilen engellenen işçiler olarak ‘Evde kalmak benim de hakkım’ diyerek atacağımız her adım meşrudur ve sadece kendimizin değil, toplumun salgına karşı savunmasını sağlayacaktır” dedi.