Asgari ücretin ortalama ücret olduğunu söyleyen DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Devletin toplumla yaptığı en büyük sözleşme. Açlık sınırının altındaki ücretin insanca yaşanacak düzeye çıkartılması lazım” dedi

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Açlık sınırını aşacak ücret şart
Fotoğraf: DepoPhotos

EKONOMİ SERVİSİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK yöneticileri dün Trabzon, Rize ve Artvin’de ziyaretler gerçekleştirdi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde (TGC) düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, Konfederasyon’un yoğun bir örgütlenme süreci içerisinde bulunduğunu belirtti.


Ülke ekonomisinin ciddi bir kriz içinde olduğunu belirten Çerkezoğlu, pandemi ile birlikte tablonun daha da ağırlaştığını aktardı.

Bu tablonun tesadüf olmadığı, iktidarın politikası olduğunu belirten Çerkezoğlu, asgari ücrete dair de açıklamalarda bulundu. Aralık ayında asgari ücretin belirleneceğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Dünyanın hiçbir ülkesinde asgari ücret bu kadar konuşulmaz. Asgari ücretle çalışanların oranı birçok toplumda yüzde 2-3-5'tir. Türkiye'de asgari ücret ortalama bir ücret. Bu oran yüzde 50'yi aşmış durumda. Biz aslında asgari ücreti konuşurken ortalama ücreti konuşuyoruz. Asgari ücreti konuşurken aslında devletin toplumla yaptığı en büyük sözleşmeyi konuşuyoruz. O yüzden son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Çerkezoğlu, asgari ücretin DİSK'in de çalışmalarıyla uzun yıllar sonra ilk defa bu yıl iki kez güncellendiğini ifade ederek "Fakat asgari ücretin alım gücü olağanüstü düştü. Alım gücü son derece önemli. Türkiye'nin asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılması lazım. Açlık sınırının altında bir asgari ücretin mutlaka insanca yaşanacak düzeye çıkartılması lazım" dedi.

MÜZAKEREYE ÇAĞIRIYORUZ

Türkiye'de emekli olmanın zorlaştığını savunan Çerkezoğlu, "Bugün Türkiye'de bir taraftan emekli olmak zorlaştı. Ayrıca EYT diye mağduriyet ortaya çıktı. Bu soruna nasıl çözüm getireceklerini sır gibi saklıyorlar. Bu tür düzenlemeler çalışma hayatına dair düzenlemelerde mutlaka müzakere esastır. Biz özellikle EYT konusunda bu kadar ciddi bir konuda siyasi iktidarı müzakereye çağırıyoruz. Sosyal diyalog mekanizmalarını işletmeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

***

Asgari ücret mutfağa yetmiyor

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından her ay düzenli olarak hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre eylülde açlık sınırı 7 bin 300 TL oldu. Bu durum tek kişinin çalıştığı 4 kişilik bir ailede asgari ücretin mutfak masrafını dahi karşılayamadığını ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti 243 TL. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 25 bin 252 liraya ulaşıyor.

***

5 ay çalışıyorlar fatura 12 ay

Gıda İş Rize Bölge Temsilciliği’nde de ÇAYKUR işçileriyle ilgili konuşan Çerkezoğlu, ÇAYKUR işçilerinin kadro talebine değindi:
“Mevsimlik çalışmaya zorlanan işçilerin verdikleri yaşam mücadelesi görmezden gelinemez. İşçiler 5 ay 29 gün çalışıyor ama faturalar 12 ay geliyor. Çocuklar 5 ay 29 gün değil 12 ay eve ekmek bekliyor. Bölüşüm ve geçim krizinin zirveye çıktığı bir dönemde bu insanlarımız en temel ihtiyaçlarını, 5 ay 29 gün değil 12 ay boyunca karşılamak zorundalar. Amasız, fakatsız, ayrımsız bütün ÇAYKUR işçilerine kadro talep ediyoruz. Güvenceli ve insanca yaşanacak bir ücretle çalışmanın herkesin hakkı olduğunu hatırlatıyoruz.”