Hükümetin açıkladığı önlemler, işçi ve emekçilerin derdine deva değil. DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Aslan, “Bunlara önlem demek bile doğru değil. Yaraya pansuman bile olamaz” diyor.

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Aslan: Bu ‘önlemler’ yaraya pansuman bile olmaz

EMEK SERVİSİ

Fabrikalarda ve diğer işyerlerinde Covid-19 vakaları her geçen gün artıyor. Sendikalar uzun süredir Covid-19’un artık bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiğine vurgu yaparak acilen önlem alınması çağrısında bulunuyor.

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı son “önlemler”, yine binlerce işçi ve emekçiyi yok sayar nitelikte.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Bunlara önlem demek bile doğru değil. Yaraya pansuman bile olamaz” diyor.


90 KİŞİLİK İŞYERİNDE 40 VAKA

BirGün’e konuşan Aslan, ülkede salgının başladığı günden bu yana 9 ay geçtiğine dikkat çekerek, şunları söylüyor: “Bu 9 ayda hükümet söylemden öteye geçip işyerlerinde sonuç almaya dönük adımları atmadığı gibi, aksine uygulamalarıyla durumu daha da kötü bir noktaya taşıdı. Fabrikalar ve işyerleri salgının en hızlı yayıldığı alanlar. Buralarda alınması gereken en temel önlemler bile alınmış değil. Servisler, yemekhaneler, soyunma odaları ya da bantlar arasındaki mesafeyle ilgili bir düzenleme yok. Bu da salgının kat kat hızlı yayılmasına neden oluyor. İşçi sınıfı bu süreci çok daha ağır geçiriyor.”

Gıda üretimi yapılan bir işyerinde soyunma odalarıyla ilgili tedbir almayan patronun işçilere “Ben odayı genişletemiyorum, siz en iyisi iş kıyafetinizle işe gelin” dediğini aktaran Aslan, “Bu örnek işyerlerindeki durumu özetliyor. İşçiler tümüyle patronun insafına bırakılmış durumda. Üstelik iş müfettişlerini eve gönderdiler, işyerlerinde denetim de yok. Dün Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde 90 işçinin çalıştığı bir işyerindeydim. Bu 90 işçinin 40’ı virüse yakalandıysa ülke genelindeki durumu tahayyül edemiyorum” diyor.

GÜNDE 14 SAAT MESAİ

Birçok gıda fabrikasında işçilerin salgın öncesine göre çok daha ağır koşullarda çalıştığını söyleyen Aslan, “Günde 12, bazı bölümlerde 14 saat çalışıyorlar. Yalnızca Covid-19 testi pozitif çıkan ya da çok bariz belirtiler gösteren işçiler eve gönderiliyor. Belirtiniz yoksa çok yakın temaslı bile olsanız çalışmaya devam ediyorsunuz. Önlemler son derece yetersiz. Sendikasız işyerlerinde durum daha da kötü” diye konuşuyor.

İşyerlerinde durum böyleyken hükümetin açıkladığı son önlemlerin hiçbir şey ifade etmeyeceğini vurgulayan Aslan, “Bunlara önlem bile denemez. Yaraya pansuman bile olmaz. Küçük esnaf, işçiler kaderine terk edilecek, bu tedbirlerin tek anlamı bu. Çalışması zorunlu işyerleri dışında tüm işyerlerinin 15 gün süreyle kapatılması, tüm işçilerin izolasyona alınması gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, yayımladığı son raporda, salgının başladığı 11 Mart gününden 10 Kasım’a kadar en az 368 işçi ve emekçinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamış, “işyerlerinde salgın komitelerinin kurulması” çağrısında bulunmuştu. DİSK’e bağlı Enerji-Sen, önceki gün eylem yaparak bu çağrıyı tekrarladı. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Başkanı Seyit Aslan da işçilerin işyerlerinde kuracakları komitelerin etkili bir adım olacağı görüşünde. Özellikle sendikasız işyerlerinde çalışan işçilerin salgına karşı bütünüyle savunmasız olduğuna dikkat çeken Aslan, bu komitelerin bir an önce örgütlenmesinin elzem olduğunu vurguluyor.

bu-onlemler-yaraya-pansuman-bile-olmaz-806641-1.
Seyit Aslan

***

İşçiler önlemlerden muaf

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün kabine toplantısı sonrası yeni koronavirüs tedbirlerini açıklamıştı. Hafta sonları saat 10.00-20.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması, okulların yılsonuna kadar uzaktan eğitim ile devam etmesi, AVM ve marketlerin saat 20.00’de kapanması, bu tedbirler arasında yer alıyor. Ayrıca 20 yaş altına da belirli saatlerde sokağa çıkma kısıtlaması getirildi; ama çalışan gençler bu önlemden muaf tutuldu.

***

Ford Otosan’da 1383 işçi karantinada!

Kocaeli Gölcük’teki Ford Otosan Fabrikası’nda vakalar yeniden artışa geçti. Fabrika Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün açıkladığı verilere göre, fabrikada Covid-19 pozitif olduğu ya da pozitif kişilerle temaslı olduğu için izolasyona alınan işçilerin sayısı bin 383’e çıktı. İşçiler, kendilerine ücretli izin verilerek fabrikada üretimin 14 gün süreyle durdurulmasını istiyor.