DİSK hem Vestel’i hem hükümeti uyardı: İşçi sağlığı buzdolabından önemlidir!

Ezel Ortaç

Pandemi koşullarında işçilerin sağlığını hiçe sayan ve bu nedenle ölümlerin yaşandığı VESTEL, şirketin bağlı olduğu İstanbul Esentepe’de Zorlu Holding binası önünde protesto edildi.

Grup adına konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Vestel fabrikalarında işçilerin sermaye ve kar hırsı nedeniyle kuralsızca, önlemler alınmadan çalıştırıldığına, işverenlerin ise halkla ilişkiler kampanyaları ve sosyal medya reklamları ile sadece daha fazla üretime odaklandığına dikkat çekti.
Çerkezoğlu, işçilerin can güvenliğinin en önemli çözümünün sendikalara bağlı olarak örgütlenmesiyle mümkün olabileceğini ekledi.

Son günlerde Manisa organize sanayi bölgesindeki Vestel fabrikasında çalışan ondokuz bin işçinin bininde Covid-19 virüsünün pozitif çıkmasına rağmen üretimin durdurulmamasının çağrısını “DİSK olarak buradan tüm işverenlere sesleniyoruz: İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir!” diyerek yaptı. Salgın nedeniyle temsilci düzeyinde katılınan ve sayıları kırk ile elli arasında olan grup adına katılımcılar “Çalışarak ölmek istemiyoruz!” sloganlarıyla seslerini duyurmak istediler.

***

Vestel’den çelişkili açıklama

Vestel, Manisa’daki fabrikada yedi işçinin Covid-19’dan hayatını kaybettiği iddiaları üzerine açıklama yaptı. “17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı yüzde 2 civarındadır” denilen açıklamada iki işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Ancak Vestel çalışanları, dün çeşitli demokratik kitle örgütlerine hayatlarını kaybeden işçilerin isimlerini verdi. Çalışanlara göre Covid-19 yüzünden ölen işçilerin isimleri Ali Yılmaz, Taner Arı, Özkan Kocaağaoğlu, Mehmet Demir, Ömer Tatlıkalıp olarak açıklandı. Vestel’den yapılan açıklamada bu 5 işçiye ilişkin bir ifade yer almadı.