Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü süreci devam ederken DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, tüm kamu işçilerine kadro ve insanca yaşanabilir ücret verilmesini istedi.

DİSK kamu işçilerine kadro ve insanca yaşanabilir ücret istedi
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, görüşmeleri devam eden Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Çerkezoğlu, 2018 yılında yapılan yasal değişiklikle hükümet ve kamu işveren sendikaları arasında sürdürülen görüşmelerin yetki şartı aranmaksızın geniş bir kapsama dönüştürdüğü, ancak çerçeve protokülü görüşmelerinde işleyişin değişmediği hatırlatıldı. Çerkezoğlu, "Konfederasyonumuz üyesi sendikalarımız, birçok belediye ve belediye şirketinde yetkilidir ve yüzlerce toplu iş sözleşmesinin tarafıdır. Sadece bu durum bile kamu çerçeve protokolü görüşmelerinin yasanın öngördüğü kapsamdan uzak ve anti demokratik bir yapıda sürdüğünü gözler önüne sermektedir” ifadelerini kullandı.

PAZARLIK SÜRECİ GREV HAKKIYLA MÜMKÜNDÜR

DİSK'in sendikaların grev ve toplu iş sözleşmesi haklarını ortadan kaldıracak nitelikte imzalanacak çerçeve protokollerin oluşturulmasına itirazı olduğunu söyleyen Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Bu nedenle imzalanacak çerçeve protokollerinde belirlenen hakların asgari düzeyde olduğu mutlaka belirtilmeli ve sendikaların grevli toplu iş sözleşmesi haklarını ortadan kaldıracak herhangi bir metne işçi konfederasyonlarının imza atmamasını önemle vurgulamaktadır. DİSK, her türlü toplu pazarlık sürecinin grev hakkıyla birlikte mümkün olduğu görüşündedir. Türk-İş ve Hak-İş tarafından Hükümete ve TÜHİS'e verilen ortak teklifi yeterli bulmamakla beraber önemsemektedir. Toplu pazarlık aşamasında son teklifin verildiğini, bu aşamadan sonra işçi tarafının taleplerinin kabul görmediği durumda grev hakkının kullanılması gerektiği görüşündedir.”

"DİSK, kamu işçilerinin taleplerini elde etmesi için tüm işçi konfederasyonları ile birleşik ve ortak bir mücadeleyi sürdürmeye hazır olduğunu bir kez daha ilan eder" ifadelerine yer verilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:

•Kamu işçileri insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep etmektedir.

•Ücret zamları resmi enflasyon verilerine göre değil, temel ihtiyaç mallarındaki enflasyon artışı ve milli gelirdeki büyüme göz önünde bulundurulmalıdır.

•Eşit işe eşit ücret kamuda temel bir ücret politikası haline getirilmelidir.

•İşçilerin görev ve unvan tanımları yapılmalı, işçilere görevleri dışında iş yaptırılmamalıdır.

•KİT'lerde halen devam eden taşeron uygulamasına derhal son verilmeli ve buradaki tüm işçiler kadroya geçirilmelidir.

•Kamuda çalışan tüm işçilerin kıdem tazminatı gün sayısı yasal kıdem tazminatı tavanından az olmamak üzere belirlenmelidir.

•Ayrımsız olarak tüm kamu çalışanlarının haftalık çalışma süresi 40 saat ile sınırlandırılmalıdır.

•İlk vergi dilimi yüzde 10'a düşürülmelidir. Yüzde 10'un üzerinde oluşabilecek vergiler kamu işvereni tarafından ödenmelidir.