Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 16. Olağan Genel Kurulu dün başladı. “2020’lerin DİSK’i, emeğin Türkiye’si” sloganıyla düzenlenen kongreye, DİSK'e bağlı sendikaların birlik ve beraberlik mesajı damga vurdu

DİSK kongresine birlik ve beraberlik damga vurdu

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'li belediye başkanları; CHP, HDP, İYİ Partili milletvekilleri ile çeşitli emek ve meslek örgütü, siyasi parti, demokratik kitle örgütlerinden temsilciler de katıldı. DİSK’in 53’üncü kuruluş yıldönümü etkinliği için İstanbul’a gelen dünya sendikalarından temsilciler de kongreyi izleyenler arasındaydı.

SALONA BİRLİKTE GİRDİLER

DİSK’e üye sendikaların başkanları salona beraber girerek birlik mesajı verdi. Delegeler, başkanları alkışlar ve “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganlarıyla karşıladı.

DİSK Çok Sesli Korosu’nun konseriyle başlayan kongrede, DİSK’in 53 yıllık tarihini ve mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından emek, barış ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

YALDIZLAR DÖKÜLDÜ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, dünyanın ve Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı. “Tarihin sonu” denilen neoliberal kapitalist sistemin, yarattığı eşitsizlik ve adaletsizliklerle tarihinin en derin krizini yaşadığını belirten Çerkezoğlu, “Tüm masallar bitti, yaldızlar döküldü” dedi.

Neoliberal politikaların Türkiye’de de iflas ettiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Asgari ücretin bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının bile altında kaldığı, mütevazi bir işçi ailesinin evinde 350 liradan az doğalgaz, 150 liradan az elektrik faturasının olmadığı, tek bir adamın 80 milyonun kaderine hükmetmeye çalıştığı bir ülkede yaşıyoruz. Her dört gençten biri, her üç kadından biri işsiz. İşsizlik fonu işveren fonuna dönüştü. Vergiler soygun mekanizması olarak işliyor. Her yıl 6 Soma Katliamı büyüklüğünde iş cinayetleri yaşanıyor. Grev hakkımız, sendikal haklarımız hiçe sayılıyor” diye konuştu.

Çerkezoğlu, “Bugün burada, emeğimize, memleketimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için toplandık. 2020’lerin DİSK’i, emeğin Türkiye’si için, bunun tarihsel yol haritasını belirleyeceğimiz genel kurulumuz için bir aradayız. 40 yıldır ‘Başka alternatif yok’ diyen sermayedarlara ve onların siyasal sözcülerine karşı ‘Başka bir dünya mümkün’ demek için buradayız” ifadelerini kullandı.

DİSK’in yeni dönemde izleyeceği mücadele hattına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çerkezoğlu, geçmişin birikimlerinin kuşkusuz çok değerli olduğunu belirterek, “Ancak gelecek aynı araçlarla, aynı yöntemlerle, aynı şeyleri yaparak kurulamaz” dedi.

Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişin değerli birikimi üzerine yeni şeyler ekleyerek ilerlemeliyiz. Bayrağı her zaman dik tutmak, DİSK’in ilkelerine uygun tutum almak önemlidir ama yetmez. DİSK’in adındaki devrimci tanımlaması boşuna değildir. Devrimcillik sadece var olana karşı çıkmayı değil, kurucu bir iradeyi, hayali, aklı, cesareti tanımlar. Cesaretimiz ve gücümüz fabrikalardan plazalara, atölyelerden inşaatlara hayatı her gün yeniden üreten ellerimizdedir.”

“Neoliberalizmin tahribatlarını ortadan kaldıracak olan işçi sınıfıdır” diyen Çerkezoğlu, “Sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan ekonomik politikaları için, eksiksiz sendikal haklar için, bütün güvencesiz çalıştırma biçimlerini ortadan kaldırmak için, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti için, yani emeğin Türkiye’sini kurmak için omuz omuza yürüyeceğiz” diye konuştu.

DÖNÜM NOKTASI OLSUN

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu genel kurulun bir dönüm noktası olmasını diliyorum” dedi. DİSK’in toplumsal tabanda emeğin hakkı hukuku için mücadele veren en önemli kurumlardan biri olduğunu söyleyen İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Örgütlü işçilerin, toplumsal birlik ve beraberliğin çimentosu, en önemli unsuru, sosyal barışın güvencesi olduğunu biliyorum. Bu anlamda genel kurulun mesajı çok önemli. Toplum değerli mesajlar bekliyor sizden. Biz bundan sonra da DİSK’le ve bütün işçi örgütleriyle birlikte hareket etmeye, ortak akılla ortak hedefler koymaya ve el birliğiyle çalışmaya kararlıyız. Genel kurulunuzun emeğin Türkiye'si adına güzel gelişmelere, atılımlara sahne olmasını diliyorum.”

SARAY’A KAYNAK YETMİYOR

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bu düzenden kurtulmalıyız. Kurtulmazsak bu düzen hepimizi yok edecek” dedi. Temelli, şöyle devam etti:

“Toplumsal emek örgütlenmelidir. Yoksa tüm haklarımızı gasp etmeye devam edecekler. Saray’ın kara deliğine kaynak yetmiyor. Tüm zenginliğimiz, haklarımız gasp edilerek Saray’ın kara deliğine gönderiliyor. Sömürü tüm çıplaklığıyla karşımızda, bugün 2 milyon çocuk işçi var Türkiye’de. Kadın cinayetleri yüzde 300 artmış durumda. 11 milyon emeklinin yüzde 80’i çalışıyor. Çalışanların yüzde 70’i asgari ücretli. Bu sistem hepimizi yoksullaştırdı.”

İktidarın bu düzeni ayakta tutmak için savaş, şiddet ve kayyum politikalarına sarıldığını vurgulayan Temelli, “Belediyelerimize atanan kayyumların ilk işi işçileri işten atmak ve işçilerin haklarını gasp etmek oldu. Bir yandan siyasi hakkımız gasp edilirken diğer yandan özlük haklarımıza gasp edildi. Emek ve demokrasi mücadelesini birlikte var etme zamanı gelmiştir. Farklı alanlarda yürüttüğümüz mücadelelerin ortak dilini oluşturmalı ve ortak eylemliliği hayata geçirmeliyiz. Yolumuz açık olsun” şeklinde konuştu.

GERİYE GİDEN ÜLKELER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İktisatta genel bir tanım var: Az gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler. Biz buna dördüncüyü ekledik: Geriye giden ülkeler. Türkiye freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor ve hepimiz kamyonun içindeyiz” dedi.

Bu gidişattan kurtulmanın yolunun demokrasiden geçtiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Marx ‘Dünyanın bütün işçileri, birleşin’ diyordu. 21’inci yüzyılda ‘Dünyanın bütün demokratları, birleşin’ demeliyiz” diye konuştu.

Bu durumu aşabilmek için dört ayaklı bir strateji izlenmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Birincisi, gerçek anlamda bir demokrasiyi getirmek. Demokrasiye sahip çıkmalıyız. İkincisi, üreten Türkiye. Türkiye üretim sürecinden koparıldı, işsizliğin bu noktaya gelmesinin nedeni de bu. Türkiye’nin yeniden üreten bir ülke olması lazım. Üçüncüsü, güçlü bir sosyal devlet. Dördüncüsü ise bu üreten, hakça bölüşülen düzenin sürdürülebilirliği sağlamak. Bunlar aynı zamanda cumhuriyetin kurucu değerleri.”

Kılıçdaroğlu, sendikalara sitem de etti. Türkiye’de aylık geliri 673 liranın altında olan 8,6 milyon yurttaşın bulunduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Aylık geliri 2 bin liranın altında olan emekli sayısı 6,8 milyon. Asgari ücretin yarısı ve daha altında gelir elde eden yurttaş sayısı 2,1 milyon. 2019’un ilk 9 ayında borcunu ödeyemediği için 3,3 milyon hanenin elektriği, 710 bin hanenin doğalgazı kesildi. Kaçımız bunu işçilere, işsizlere, yoksul kesimlere anlatıyor? 2008’de sosyal güvenlik yasası reform diye önümüze kondu. 2008’den sonra ve önce emekli olanların arasında en az bin lira fark oluştu. Kaç işçi bunun farkına vardı?” diye sordu.

CHP Lideri, DİSK’e mücadelesinde başarılar dileyerek konuşmasını tamamladı.

EMEK CEPHESİ KONGREYİ SELAMLADI

Koramaz: Bizim harcımız beraber karılmış

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, DİSK'in 16. Genel Kurulu'na katıldı. Koramaz, "DİSK ve TMMOB olarak bugüne kadar hayatın her alanında, ülkenin tüm meydanlarında sürdürdüğümüz mücadele birlikteliğini daha da büyüteceğiz, yol arkadaşlığımızı daha da ilerleteceğiz." dedi. Koramaz, "En baskıcı dönemlerde yine omuz omuza yürüyoruz. Bizim harcımız beraber karılmış"diyerek DİSK ve TMMOB beraberliğine de vurgu yaptı.

Bozgeyik: Kenetlenmeliyiz

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik kongreye katılan isimlerdendi. Bozgeyik konuşmasında "Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın hakim olduğu bir ülke için kenetlenmeliyiz" vurgusu yaptı.

BORATAV'A ONUR ÖDÜLÜ

DİSK 16. Olağan Genel Kurulu’nun ilk gününde, DİSK Emek ve Onur Ödülleri de sahiplerini buldu. DİSK Onur Ödülü’nü alan ‘hocaların hocası’ Korkut Boratav, sağlık sorunları nedeniyle kongreye gelemedi; ancak çektiği video aracılığıyla mesaj gönderdi. Boratav’ın mesajı şöyleydi: “DİSK beni bir ödüle layık görmüş. Bu ödülü ‘Korkut Hoca, devam et, yaptıklarını beğeniyoruz’ mesajı olarak değerlendiriyorum. Ben de DİSK’e, tüm üye sendikalarına ve işçilere ‘Bu karanlık düzeni sizin katkılarınızla aşacağız, siz de devam edin yoldaşlar’ demek istiyorum.”

Nurettin Çavdargil, Kuvvet Lordoğlu, Alp Selek, Turgut Kazan ve Ercüment Tahiroğlu da ödül alan isimler arasındaydı. Ödül kazananlara ödüllerini eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi verdi.