İki kentte eylem yapan DİSK’liler, 3. Havalimanı’ndaki kölelik koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçiler ile Dev Yapı-İş Başkanı Karabulut’un serbest bırakılmasını istedi

DİSK’ten iki şehirde eylem: Havalimanı işçileri serbest bırakılsın!

DİSK, İstanbul 3’üncü Havalimanı şantiyesinde insanlık dışı çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçiler ile DİSK Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un serbest bırakılması talebiyle dün İstanbul ve Ankara’da eylemdeydi. İstanbul’daki eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Tutuklanması gereken, insanca çalışma ve yaşam koşulları isteyen işçiler, sendikal faaliyet yürüten sendikacılar değil, işçileri kölelik koşullarında çalıştıran patronlardır” dedi.

Çalışma ve İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü önünde yapılan eyleme DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri, tutuklanan işçilerin aileleri ile çok sayıda emek örgütü, siyasi parti ve demokratik kitle örgütünden temsilciler katıldı. HDP Milletvekili Serpil Kemalbay’ın da destek verdiği eylemde sık sık “Tutuklu işçiler serbest bırakılsın”, “Direne direne kazanacağız”, “İnşaat işçisi köle değildir”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.

‘İnsanca yaşam talebi suç değildir’
Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “En temel yasal, anayasal hakkını kullandığı için, insanca çalışma ve yaşam hakkını istediği için, sendikal faaliyet yürüttüğü için tutuklanan arkadaşlarımızın suçlu ilan edilmesine karşı, gerçek suçluları ilan etmek için buradayız” dedi.

İnsanca çalışmak ve yaşamak istemenin, işi ve ekmeği için mücadele etmenin, sendikal faaliyet yürütmenin suç olmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, “Asıl işçileri iş güvenliği önlemleri almadan çalıştırmak, iş cinayetlerine göz yummak, bu iş cinayetlerinden sorumlu olan işverenler yerine işçileri suçlamak suçtur. Ücretleri düşük gösterip sigorta primlerini çalmak, vergi kaçırmak, sigorta primlerini çalan işverenlere teşvikler yağdırmak suçtur. İşçileri kölelik koşullarında çalıştırmak, buna sessiz kalmak suçtur” diye konuştu.

‘Karabulut görevini yaptı’
Dev Yapı-İş Başkanı Karabulut’un sendikal faaliyetleri nedeniyle tutuklandığına da dikkat çeken Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karabulut, iş cinayetlerinde katledilen, maaşları doğru düzgün ödenmeyen, bedenleri tahtakurularına yem edilen havalimanı işçilerinin haklı mücadelesini yürütmüştür. Sendikasının ve inşaat işçilerinin kendisine verdiği sendikal görevleri yerine getirmiştir. Bir sendika başkanının bu görevleri yapması suç olamaz.”

‘Bu saldırı tüm işçi sınıfına’
İnşaat işçilerine ve sendikacılara yönelik tutuklamaların tüm işçi sınıfına dönük saldırılar olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Gözaltına alınması, tutuklanması gereken insanca çalışma ve yaşam koşulları isteyen işçiler değil, işçileri kölece şartlar altında çalıştıran patronlardır. Yapılması gereken de gözaltına alınan tüm işçileri ve sendikacıları derhal serbest bırakmak, işçilerin tüm taleplerini karşılamak ve insanlık dışı koşullarda işçi çalıştıran işverenler hakkında etkin bir soruşturma başlatmaktır. Bir ülkede emeği ve ekmeği için mücadele edenler tutuklanıyorsa, sendikal mücadele engelleniyorsa, bu ülkede emeğiyle geçinen herkesin geleceği ve ekmeği tehdit altındadır” ifadelerini kullandı.

Flormar işçilerinden dayanışma mesajı
Çerkezoğlu’nun açıklamasının ardından söz alan Petrol-İş Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Mesut Tekik, Flormar işçilerinin dayanışma mesajını iletti. İktidarın bu tutuklamalarla birlikte kriz döneminde artan hoşnutsuzluğa dönük bir önalmayı amaçladığını belirten Tekik, ne şart altında olursa olsun mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Dev Yapı-İş üyesi ve İstanbul Yeni Havalimanı işçisi Cemal Özder ise genel başkanlarının kölelik koşullarına karşı yürüttüğü sendikal faaliyetlerinden ötürü tutuklandığını vurgulayarak, mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

***

Dayanışma platformu kuruldu

Aralarında İnşaat-İş ve Dev-Yapı-İş’in de bulunduğu çeşitli sendikalar, siyasi partiler, milletvekilleri, akademisyenler, meslek örgütleri, aydın ve yazarlar, 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu’nu kurdu. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında, “Bizler çeşitli sendikalar, kitle örgütleri ve demokratik kurumlar, duyarlı kişiler olarak bir araya gelerek 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu’nu kurduk. 3. Havalimanı’nda çalışan arkadaşların bir isyanla deklare ettikleri taleplerinin takipçisi olacağımızı belirtiriz. Arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması, parasız pulsuz konuldukları cezaevindeki ihtiyaçlarının giderilmesi, mağdur edilen ailelerinin yaralarının sarılması için ortak bir çaba içinde olacağımızı vurgularız” dendi.

***

Türkiye en kötü 10 ülke arasında

Ankara’da ise DİSK üyeleri, Ulus Atatürk Heykeli önünde eylem yaptı. KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, CHP Milletvekili Kani Beko ile HDP Milletvekili Kemal Peköz’ün de destek verdiği eylemde konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun yayımladığı rapora göre, Türkiye’nin işçi hakları açısından dünyanın en kötü 10 ülkesi içerisinde olduğuna dikkat çekti. Görgün, başta havalimanı işçileri olmak üzere tüm işçilerin insanca çalışma ve yaşama taleplerinin karşılanmasını istedi.