DİSK Ege Bölge Temsilciliği, ‘Emeğimizi, haklarımızı, geleceğimizi ezdirmeyeceğiz’ mitingi düzenledi. Binlerce emekçinin katıldığı mitingde ülkedeki fahiş zamlar protesto edildi ve hükümet istifaya çağrıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı açıklamada, “Bu topraklarda zalimin zulmüne son vereceğiz” dedi.

DİSK'ten İzmir'de miting: Fahiş zamlar protesto edildi, hükümet istifaya çağrıldı

Aycan KARADAĞ

DİSK Ege Bölge Temsilciliğine bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri, ‘Emeğimizi, haklarımızı, geleceğimizi ezdirmeyeceğiz’ mitingi gerçekleştirdi. Binlerce emekçi, iş bırakarak Konak Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Emekçiler, ülkedeki fahiş zamlar protesto edilerek hükümeti istifaya çağrıldı.

Mitinge; DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, CHP, HDP ve SOL Parti olmak üzere siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri destek verdi.

Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, zor bir dönemden geçildiğini belirterek, “Bu zorlu süreç içerisinde işçi sınıfı emeğini memleketi sahip çıkmak için mücadele ediyor, direniyor. DİSK’in çatısı altında yan yana geliyor. Tüm baskılara rağmen bu mücadeleyi sürdürüyor. Özellikle yılsonundaki döviz kurundaki artış yılbaşında sonra her şeye yapılan fahiş zamlar ve giderek daha fazla yoksullaştığımız bu iğrenç dönemde her gece uykuya dalarken yarın faturalarını nasıl ödeyeceğiz, tencereyi nasıl kaynatacağız diye düşünüyoruz. Yaşadığımız bu yoksulluk ve yüksek enflasyon bu sıkıntılar kendiliğinde ortaya çıkmadı. Bilerek isteyerek yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

disk-ten-izmir-de-miting-fahis-zamlar-protesto-edildi-hukumet-istifaya-cagrildi-991808-1.

İŞÇİ SINIFI SORUMLULARI BİLİYOR

Siyasi iktidarın yaşanılan sıkıntılardan dolayı sorumluluk almadığına vurgu yapan Çerkezoğlu, “Gelin bütün yetkileri tek kişiye verin diyerek oy istediler. Her şeyin sorumlusu tek kişi olacak ve hesabı tek kişi verecek dediler. Ama bugün soyguna dönen faturaların sorumluluğunu alamıyorlar. İşçilere emekçilere hayat zehir olmuşken bunun sorumluluğunu alan yok. Sendikal haklarımız çiğneniyor ama ortada sorumlusu yok. Bugün Türkiye’de 8 buçuk milyon işsiz var. Daha da önemlisi bunların yarısının iş bulma ümidi yok. Hayat pahalı, emek ucuz… Bu böyle gitmez. Bu topraklarda zalimin zulmüne son vereceğiz. Çocuklarımızın gençlerimizin geleceği karartıldı” dedi.

disk-ten-izmir-de-miting-fahis-zamlar-protesto-edildi-hukumet-istifaya-cagrildi-991809-1.

SORUMLU SİYASİ İKTİDARDIR

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan ise, Türkiye’nin ekonomik ve siyasal olarak yıkım içinde olduğunu dile getirerek, “Ekonomik kriz, işçi sınıfını vurdu ve vurmaya devam ediyor. Faiz sebep enflasyon sonuçla ülke ekonomisinin yönetilmediğini gördük. Yüksek enflasyon altında insanca yaşamak ve geçinebilmek istiyoruz. Her gün yeni zamlarla karşı karşıyayız. Yaşanan yüksek enflasyon ve fahiş zamlar işçi sınıfı ücretlerini eritiyor. Bu ücretlerle geçinmek artık mümkün değil. İşçi sınıfı, ‘sizin yarattığınız bedelleri bizi ödemek zorunda değiliz’. Cebimizde çıkan yüksek vergilerle işçiler sömürülüyor. Kamu özel sektör ile oluşturulan projelerle geleceğimiz ipotek altına alınıyor” ifadelerini kullandı.

disk-ten-izmir-de-miting-fahis-zamlar-protesto-edildi-hukumet-istifaya-cagrildi-991807-1.

Çalışkan sözlerine şunları ekledi: “AKP iktidarı ekmeğimizi, geleceğimizi ve doğamızı yağmalamaya devam ediyor. Yaşanılan bu sorunlarının en önemli nedeni adaletin, hukukun ve demokrasinin olmamasıdır. Haksız işten çıkarmalar, sendikal faaliyetlerin önündeki engeller, basın ve ifade özgürlüğünü yok edilmesi gösteriyor ki demokrasi ekmek kadar, su kasar halkın ihtiyacı haline gelmiştir. İşte bu yüzden emek ve demokrasi mücadelesi birbirinde asla ayrı değildir. Gelinen nokta artık sürdürülemez. Eriyen ücretler, yüksek faturalar ve temel gıdaya gelen zamlarla ücretlerimiz erimiş durumda. Yaşanan sorunların sorumlusu bu iktidar ve ortaklarıdır. İktidarın ülkeyi ve ekonomiyi yönetme kabiliyeti yok olmuştur.”

MİTİNGDEN NOTLAR

İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan mitinge; ‘Zamma, zulme son’ yazılı tabut ve imam görünümündeki bir kişi ile kefen giyen iki kişi yer aldı.

disk-ten-izmir-de-miting-fahis-zamlar-protesto-edildi-hukumet-istifaya-cagrildi-991806-1.

Zamları protesto eden emekçiler, ‘Hükümet istifa’ sloganı attı. ‘Güvenceli çalışmak insanca yaşamak için taşerona son’, ‘Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde emekli olunmaz’, ‘Geçinemiyoruz vergide gelirde adalet istiyoruz’ yazılı pankartlara yer verildi. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna saldırmasına tepki gösteren emekçiler, ‘Savaşa hayır’ dedi.