DİSK’ten örgütlenme seferberliği

EMEK SERVİSİ

DİSK, işçi ve emekçilerin insanca yaşayacağı bir düzen için örgütlenme seferberliği başlatıyor. DİSK Başkanlar Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Alın teriyle çalışan milyonlarca emekçiye hayatı dar eden düzene karşı ortak mücadele!” çağrısı yapıldı.

Pandemi sürecinin ekonomik/toplumsal sonuçları, çalışma hayatına etkileri, BES, kıdem tazminatı ve asgari ücret gündemleriyle geçen hafta toplanan DİSK Başkanlar Kurulu, dün sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, “Halkımızı hukuksuzluğa, hastalığa, yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, borçluluğa ve güvencesizliğe mahkûm eden ve ağır bir baskı döneminden geçtiğimiz şu günlerde, bu düzene karşı emek, barış ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi yükseltilmeli, emek ve demokrasi cephesi güçlendirilmelidir” dendi.


ÜCRETSİZ İZNE SON VERİLSİN

Bildirgede salgına karşı acilen yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

♦ Salgında ‘gelinen aşama’ya dair veriler şeffaf ve detaylı biçimde paylaşılmalı, testin yaygın olarak yapılabilmesinin önündeki engeller kaldırılmalı.

♦ Kamuda kronik hastalığı olan çalışanları kapsayan ve çalışılmayan sürenin tüm haklarının ödenmesini sağlayan ‘idari izin’ uygulaması, ‘ücretli izin’ olarak özel sektörde de uygulanmalı. Çalışma süreleri gelir kaybı olmaksızın kısaltılmalı, mümkün olan işyerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmeli.

♦ İşten çıkarma yasağı bütün istisnaları kaldırılarak salgın süresince devam etmeli, ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli, kısa çalışma ödeneği için ön koşul olmamalı ve bu ödeneğin alt sınırı asgari ücret olmalı. İşsizlik Sigortası Fonu işçiler ve işsizler için kullanılmalı.

ÖNCELİK ÇARKLAR DEĞİL, İŞÇİ HAYATI!

♦ “Ne olursa olsun çarklar dönecek” politikasından derhal vazgeçilmeli, yaygın test ve etkili karantina ile işçilerin, ailelerinin ve tüm toplumun sağlığı korunmalı.

♦ Sağlık, gıda, temizlik, kargo, toplu taşıma, market vb. faaliyetleri zorunlu olarak devam eden alanlarda çalışanların sağlığı korunmalı, çalışma koşulları iyileştirilmeli.

♦ Çeşitli adlar altında kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırarak işçi sınıfının geleceğini ve iş güvencesini tehdit eden girişimlerden derhal vazgeçilmeli.

♦ Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanmalı, ev içi şiddetin önlenmesi için devlet etkin önlemler almalı, İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı.

♦ Kamu idareleri ile belediye şirketlerinde yardımcı işlerde çalışan işçiler, 6356 sayılı Kanun’da yer alan “Bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de asıl işin girdiği işkolundan sayılır” hükmüne göre, asıl işin girdiği işkoluna geçirilmeli.