DİSK Araştırma Merkezi’nin yayınladığı rapora göre istihdamın yüzde 61’i kapanmadan doğrudan muafken, yüzde 22’si de kısmen muaf. 16 milyon emekçi kapanmada da çalışmaya devam edecek.

DİSK'ten 'tam kapanma' araştırması: 26 milyon çalışanın 22 milyonu yasaklardan muaf

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSKAR) bugün yayınladığı raporda, kapanmanın çalışma hayatına etkisini açıkladı. Raporda, 26 milyonluk istihdam içerisinde sadece 4,4 milyon çalışanın kapanmadan muaf olmadığı belirtildi.

disk-kapanma-calisma-hayatini-kapsamiyor-869767-1.

TAM KAPANMA YOK

DİSK-AR, raporu "Tam kapanma söz konusu değil, on milyonlar çalışmaya devam edecek" sözleriyle sundu. Rapora göre istihdamın yüzde 83'ü için kapanma zorunluluğu bulunmuyor.

26 MİLYON ÇALIŞANIN 22 MİLYONU MUAF

DİSKAR araştırmasında, toplam 26 milyonluk istihdamın yüzde 61’ini oluşturan 16 milyon çalışanın, kapanmaya ilişkin açıklanan genelgelerde doğrudan muaf olduğu ve 19 günlük kapanmada da işe gitmeye devam edeceği ortaya çıktı. Bunun yanında, yine istihdamın yüzde 22’sini oluşturan 5 milyon 973 bin çalışanın da kapanmada kısmen muaf olduğu gözüküyor. Dolayısıyla kapanma dolayısıyla 26 milyon istihdamın 22 milyonu için çalışma hayatında bir değişiklik olmayacak.

43 SEKTÖR KAPANMADAN MUAF

Raporda, toplam 43 sektörün kapanmadan muaf sayılması dikkat çeken br başka unsur oldu. Raporda bu durum şöyle aktarıldı: "Bu 43 başlıktaki muafiyetlerin kapsamındaki çalışanların sayısının tam olarak saptanması sektörlerin iç dağılımına ilişkin yeterli bilgi olmaması nedeniyle zorluklar taşımaktadır. SGK verilerinde yer alan sektörel dağılım verileri kayıtsızları içermediği için eksiktir. Bu nedenle TÜİK’in faaliyet kollarına göre istihdamın dağılımını esas alarak bir tahmin yapmaya çalıştık."

İMALAT, TARIM VE İNŞAAT BAŞI ÇEKİYOR

Raporda, muafiyet durumunun iş kollarına dağılımı da yayınlandı. Buna göre, en fazla istihdamın olduğu imalat alanında çalışan 5 milyon emekçi kapanmada da çalışmaya devam edecek. Bunu 4 milyon ile tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü izlerken, inşaat sektöründe çalışan bir buçuk milyon emekçi de kapanmadan muaf.

Kapanmadan muaf olmayan sektörler arasında ise başı 1 milyon 798 bin çalışan ile eğitim çekiyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ YERİNDE SAYIYOR

DİSKAR’dan yayınlanan bir başka rapor da emekli ikramiyelerinin üç yıldır 1000 lirada kalmasının erime olduğuna dikkat çekildi. Geçtiğimiz üç yıldaki asgari ücret, enflasyon ve gıda enflasyonuna göre çok aşağıda kalan bayram ikramiyesinin en az 1800 lira olması gerektiği belirtildi. Rapora göre emekli ikramiyesi son üç yılda 1000 lirada sabit kalarak asgari ücrete göre 763 TL, gıda enflasyonuna göre 677 TL, enflasyona göre ise 556 TL geriledi.

disk-kapanma-calisma-hayatini-kapsamiyor-869768-1.