CHP'li Candan Yüceer, Tip-1 Diyabet hastası çocukların kan şekerini ölçen sensör ile insülin veren pompanın masraflarının tamamının ödemelerinin SGK kapsamına alınması için araştırma önergesi verdi. Yüceer, “Diyabet hastası çocuklarımız devlet desteği bekliyor” dedi.

"Diyabet hastası çocuklar devlet desteği bekliyor"

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tip-1 Diyabet hastası çocukların kan şekerini ölçen sensör ile insülin veren pompanın masraflarının tamamının ödemelerinin SGK kapsamına alınması için araştırma önergesi verdi.

"Ülkemizde tanısı konulanlar hariç milyonlarca diyabet hastası bulunmaktadır" diyen Yüceer, "Dünya Diyabet Atlası verilerine göre dünyada 2000 yılında 151 milyon olan diyabet hastası sayısı 2019 yılında 463 milyona ulaşmıştır. 175 milyon kişinin ise bu hastalığın farkında olmaması nedeniyle tanı konulmadığı için istatistiklere dahil edilemediği tahmin edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Yüceer, şöyle konuştu: "Tip 1 ve Tip 2 olarak adlandırılan diyabet, kronik hastalıklar grubunda yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2018 yılı verilerine göre ülkemizde 7,8 milyon ilaç kullanan diyabetli hasta bulunmaktadır. Türk Diyabet Vakfı’nın açıklamalarında ise Türkiye’de diyabet teşhisi konulan hasta sayısının 11 milyon civarında olduğu belirtilmektedir. Öte yandan sadece 10 yılda diyabetli hasta sayısının yüzde 100 arttığı, bu sayının dünya ortalamasının 2 katı, Avrupa ortalamasının ise 3 katından fazla olduğu ifade edilmektedir."

"Sensör ve pompalar, Tip 1 Diyabet hastalarına ve ailelerine büyük kolaylık sağlamaktadır" diyen Yüceer, "Devlet, şeker ölçüm cihazı, çubukları ve iğne ucunun bir kısmını karşılamakta fakat sensör ve insülin pompasını karşılamamaktadır. Tip 1 Diyabet hastalarının da mutlu, sağlıklı ve eşit bir yaşam hakkı vardır. Başta çocuklar olmak üzere, Tip 1 Diyabet hastalarının kan şekerini düzenli ölçen sensör ve kandaki duruma göre insülin veren pompa maliyetinin ödemelerinin SGK kapsamına alınması sosyal devlet olmanın sorumluluklarındandır. Bu kapsamda mağduriyet yaşayan başta çocuklar olmak üzere Tip 1 Diyabet hastalarının sorunlarının Meclis bünyesinde araştırılması ve mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.