Tanınırlığın artırılması için sosyal medya hesaplarının aktif tutulmasını isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, müftülere de “Başkanlığın sosyal medya içeriklerini paylaşın” talimatını verdi.

Diyanet daha çok fav istiyor

Mustafa BİLDİRCİN

Cumhuriyet’in tüm değerlerine adeta savaş açan ve son olarak sosyal medyayı, “Gençleri kulluk bilincinden uzaklaştırıyor” sözleriyle hedef alan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, reklam için gözünü sosyal medyaya diktiği öğrenildi. Müftülüklere, “Sosyal medyayı aktif kullanın” talimatını veren idare, “Tanınırlığın artırılması” amacıyla sosyal medya hesaplarının aktif hale getirilmesini istedi.

Toplam 10 milyar TL’yi aşan bütçesinden hemen her yıl şikayet eden, yüksek harcamalarıyla toplumun tepkisini çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, sosyal medyaya savaş açtı. Diyanet’in, “Sosyal Medya Ahlakı” isimli kitabında sosyal medyada hukuki düzenlemelerin yetersiz kaldığı alanlarda fıkıhın devreye girmesi önerilirken Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da dijital dünyada, “Gençlere kul olduklarını unutturan bir etkileşim” olduğunu savundu.

BAŞKANLIĞIN İÇERİKLERİNİ PAYLAŞIN

Toplumsal yaşamın tümünü ilgilendiren alanlarda söz sahibi olmaya çalışan Diyanet, şimdi de sosyal medyayı hedef aldı. AKP’nin sosyal medyaya yönelik düzenleme hazırlığı tartışılmaya devam edilirken Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da “Dijital dünya gence kul olduğunu unutturuyor” diyerek topa girdi. Sosyal medyaya adeta savaş açan idarenin, tanınırlığın artırılması için sosyal medyadan yararlanılmasını istediği ortaya çıktı. Başkanlığın 81 il müftülüğüne gönderdiği yazı ile “Başkanlığın sosyal medyada yayınladığı içerikleri paylaşın” denildi. Yazıda, “Vaaz, irşat, manevi danışmanlık ve dini rehberlik hizmetlerinin” sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirilebileceği de belirtildi.

Diyanet’in sosyal medya atağı bununla da sınırlı kalmadı. Kurumun 2021 yılının ilk yarısına yönelik çalışmalarını içeren raporunda, “Sahih dini bilginin medya araçlarıyla vatandaşlara ulaştırılması” ve “Tanınırlığın artırılması” amacıyla sosyal medya hesaplarının aktif hale getirildiği kaydedildi.

SOSYAL MEDYA AKTİF KULLANILDI

Diyanet’in, cephe aldığı sosyal medyada yaptığı bazı çalışmalar ise şunlar oldu:

• 25 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilen Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Merkez Komisyonu Toplantısı’nın tanıtım kartları sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.
• 1 Ocak – 30 Haziran 2021 tarihleri arasında müftülüklerin sosyal medya platformları aracılığıyla bin 944 program gerçekleştirildi.
• Müftüler, sosyal medya üzerinden yürütülecek vaaz çalışmaları için bilgilendirildi.