Diyanet’in aklı, çocukların istismar edilmesinin ardından başına geldi. Müftülüklere gönderilen yazıda belletmenlerin değerlendirilmesi istendi.

Diyanet’in aklı başına yeni geldi

MUSTAFA BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın il müftülüklerine gönderdiği, “Eğitim-Öğretim” konulu yazı, Kuran kurslarındaki denetimsizliği ortaya koydu. Kuran kurslarında görevli belletmenlerin herhangi bir değerlendirmeden geçirilmediğinin itirafı niteliğindeki yazıda, “Belletmenler komisyon marifetiyle değerlendirilecek, uygun görülmeyenlerin kurslarla ilişiği kesilecektir” denildi.

Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı yatılı Kuran kursunda yaşanan çocuk istismarı, gözleri Türkiye genelindeki Kuran kurslarına çevirdi. Çocukların pedagojik formasyonu olmayan kişilere emanet edildiği kurslara yönelik Diyanet İşleri Başkanlığı gecikmeli adımlar atmaya başladı.

İLAVE TEDBİRLER ALINACAK

Diyanet’in, 22 Aralık’ta kurslara yönelik sekiz maddelik eylem planı oluşturduğu öğrenildi. Müftülüklere gönderilen yazıda, “Kur’an kurslarında eğitimin daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütülebilmesi için ilave tedbirler alınmasına ihtiyaç duyulmuştur” ifadesi kullanılırken yazıdaki maddeler, kurslardaki mevcut denetimsizliği de gözler önüne serdi.

KÖR NOKTA BIRAKILMAYACAK

Yatılı Kuran kurslarında görev yapan öğreticilerin saat 15.00’ten önce binadan ayrılmamasını isteyen idare, “Geniş açıya sahip güvenlik kameralarıyla kursun çevresi ve koridorları kör nokta bırakılmayacak şekilde koruma altına alınacaktır” ifadesi kullanıldı.

Müftülüklere gönderilen talimat yazısında, dini bilgiler derslerine, “İmkanlar dahilinde” vaizlerin katılacağı belirtildi. Müftülüklere gönderilen “Bize Yazın” afişlerinin de “Öğrencilerin görebileceği yerlere” asılması talimatı verildi.

Kuran kurslarındaki belletmen olarak çalışanlarla ilgili alınan kararlar ise dikkati çekti. Kurslardaki denetimsizliğe işaret eden kararlar kapsamında yapılacaklar şöyle sıralandı:

Müftü ya da müftü yardımcısının başkanlığında vaiz, dengi ve üstün unvanlarda görev yapanlar arasından üç kişilik bir komisyon kurulacaktır.

Halen Kur’an kurslarında belletmen olarak bulundurulanların tamamı 27-31 Aralık 2021 tarihleri arasında komisyon marifetiyle yeniden değerlendirilecek, uygun görülmeyenlerin kurslarla ilişiği kesilecektir.

2022’den itibaren kurslarda görevlendirilecek belletmenlerde hafız olmak ve 18 yaşından gün almış olmak şartı aranacaktır.